Leugens om ergens binnen te komen

2642

Vraag:

Ik heb een gesprek in een buitenlandse ambassade. Ik kan niet reizen behalve als ik een leugen vertel die niemand zal schaden. Wel zal ik ervan profiteren als ik zeg dat een vriend mij uitgenodigd heeft om hem in dit land te bezoeken nadat hij mij in mijn land heeft bezocht. Ik heb daar echter helemaal geen vriend. Ik wil slechts reizen. Is het in dit geval voor mij toegestaan om te liegen? En als ik na het reizen dan een baan krijg, is deze dan Haraam voor mij?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Allereerst;

Het basisprincipe is dat liegen verboden en verwerpelijk is. Het is niet toegestaan behalve in uitzonderlijke omstandigheden, waar jouw situatie niet toe behoort. Dit omdat het te maken heeft met de rechten van een ander. In deze stelt de staat namelijk voorwaarden voordat toestemming verleent wordt aan degenen aan die het willen betreden. Daarom is het niet toegestaan om te liegen en trucs te gebruiken om deze voorwaarden te omzeilen.

Dit is het basisprincipe. Er kunnen enkele situaties zijn waarin een uitzondering wordt gemaakt middels een specifieke fataawa (religieuze uitspraak).

De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Eerlijkheid leidt naar rechtschapenheid. En rechtschapenheid leidt naar het Paradijs. Een man zal de waarheid blijven spreken totdat hij bij Allah bekend staat als waarheidsgetrouwe. Leugens leiden naar immoraliteit en immoraliteit leidt naar het Hellevuur. Een man zal blijven liegen totdat hij bij Allah bekend staat als leugenaar.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Ook zei de Profeet (vrede zij met hem): “Listen en bedrog leiden naar het Vuur.”

(al-Bayhaqi in Shoeʿab al-Imaan; authentiek verklaard door al-Albaanie)

Al-Boekhaarie verhaalde in een Moeʿallaq overlevering de woorden: “Bedrog leidt naar het Vuur. Degene die een daad verricht die niet in overeenstemming is met onze zaak, het zal verworpen worden.”

Ten tweede;

Degene die verboden leugens vertelt om een land te betreden, waarna hij daar een toegestane baan vindt, dan is dit werk niet verboden voor hem. Behalve als zijn werkgever de werknemer als voorwaarde stelt dat hij het land legaal binnengekomen moet zijn. In dit geval is het verboden om hem te bedriegen en tegen hem te liegen.

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com