Mijn broer is drugsverslaafd

9174

Vraag:

Mijn broer gebruikt XTC (drugs). Ik heb hem duidelijk gemaakt dat het Haraam is, maar toch blijft hij het gebruiken. Wat adviseert u mij te doen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Jouw broer verkeert zonder twijfel in een ernstige situatie, en wij vragen Allah jou te helpen om te gaan met deze vervelende situatie.

Wij adviseren jou om vriendelijk en zachtaardig met hem in de omgang te zijn, omdat er aandacht besteed dient te worden aan zijn toestand. Net als bij alle andere zieke mensen, ongeacht of ze lijden aan een geestelijke of lichamelijke ziekte. Je moet er alles aan doen om hem te weerhouden van het hebben van de drugs en hem stoppen van het ontmoeten van de slechte vrienden die hem het spul geven of verkopen, en hem dus helpen in het slechte.

Je dient hem, als je daartoe in staat bent, niets te geven van de zaken die hij wenst, totdat hij stopt met waar hij mee bezig is. Ook adviseren we jou om een specialist te raadplegen die hem naar behoren kan behandelen, totdat hij beter wordt en stopt met deze gewoonte.

Als hij jonge zonen of dochters heeft, of broers en zussen, dan raden wij aan dat zij hem ook adviseren en zijn daad afkeuren. Wellicht zal hij zich dan schamen tegenover zijn kinderen of broers en zussen, wat ertoe zal leiden dat hij stopt met deze gewoonte.

Je zou (met behulp van getuigenissen van andere mensen) kunnen omschrijven hoe hij eruit ziet en zich gedraagt wanneer hij in een bedwelmende toestand verkeert en hij buiten bewustzijn is. Wanneer hij dan weer bij bewustzijn is, dan zal hij de slechte zonde die hij beging inzien.

Vergeet niet om Allah te smeken hem te helpen af te komen van deze gewoonte. Probeer tijdens het laatste derde deel van de nacht smeekbeden te verrichten, en moge Allah jullie een uitweg verschaffen. We vragen Allah om hem te leiden en jou geduld te schenken.

En moge Allah onze Profeet Mohammed zegenen.

Sheikh Mohammed Saalih al-Moenadjjid Islamqa.com