Zitten bij iemand die rookt

7157

Vraag:

Ik ben een praktiserende broeder en zit zo nu en dan in de avonden met een aantal jongeren om zo tot rust te komen. Maar af en toe komt er iemand bij zitten die een sigaret of shisha rookt. Wat moet ik in deze situatie doen?

Antwoord:

De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Wie van jullie iets verwerpelijks ziet, laat hem dat met zijn handen veranderen. Indien hij daartoe niet in staat is, dan met zijn tong. Indien hij daartoe niet in staat is, dan met zijn hart. En dat is de zwakste vorm van het geloof.”

Als er dan iemand aansluit bij jullie gezelschap en hij rookt, adviseer hem dan eerst. Wanneer hij hiermee stopt, dan is dit zowel voor jou als voor hem een goede zaak. Als hij niet stopt en jij bent in staat om hem weg te sturen, stuur hem dan weg. Jij bent immers in staat om deze verwerpelijke zaak te veranderen met jouw hand.

Als jij hiertoe niet in staat bent omdat de locatie niet van jou is maar van een ander, dan moet jij deze plek verlaten. Jij was namelijk niet in staat om het te veranderen met je tong noch middels daden. Wat blijft er dan nog over? Het hart. Het hart kan niet iets verafschuwen en in de buurt blijven van de dader. Verlaat die plek dan.

Sommige mensen claimen dat een persoon die in gezelschap zit met dit soort mensen, deze daad alsnog verafschuwt met zijn hart. Wij zeggen hierop: Dit is tegenstrijdig! Als hij dit daadwerkelijk met zijn hart verafschuwt, wie heeft hem dan verplicht om daar te blijven? Er is geen verplichting. Elk persoon die iets in zijn hart verafschuwt zal die plek verlaten. En als hij beweert dat hij dit verafschuwt met zijn hart en blijft op die plek, dan is hij een leugenaar.

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien (al-Liqaa’ ush-Shahriy, boekdeel 3, blz. 45)