Een beugel dragen

18412

Vraag:

Wat is de regelgeving over het rechttrekken van de tanden als de onderkaak klein is en de tanden elkaar overlappen en scheef staan? Ook staan de tanden van de bovenkaak erg naar voren.

Bij het rechttrekken van de tanden wordt vereist dat een aantal tanden eruit wordt getrokken om extra ruimte te bieden. En nadat de beugel eruit wordt gehaald, dienen de tanden gladgemaakt te worden om de sporen van het product dat de beugel vasthield weg te krijgen. Is dit toegestaan?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Indien dit nodig is omdat de tanden misvormd zijn en men het daadwerkelijk nodig heeft dat de tanden hersteld moeten worden, dan is daar niets op tegen. Als dit echter niet nodig is, dan is het niet toegestaan. Er is namelijk een verbod gekomen op het vijlen van de tanden om zo mooier te lijken. Ook staat hier een bestraffing voor, omdat dit behoort tot het verprutsen en vervormen van de schepping van Allah.

Als dit echter bedoeld is voor een behandeling, om een misvorming weg te nemen of weer/beter te kunnen eten (d.w.z. kauwen), dan is hier niets op tegen.

Wat betreft het trekken van extra tanden, daarop heeft Sheikh ibn Djibrien gezegd: “Er is niets op tegen om extra tanden eruit te trekken als dit het uitzicht verstoort en deze tanden in de weg staan. Het vijlen is echter niet toegestaan, omdat hier een verbod over is uitgesproken.”

Islamqa.com