Gebruik van Talbienah

10095

Vraag:

Kunt u mij vertellen wat Talbienah is en hoe dat gebruikt wordt als remedie, zoals beschreven staat in de Profetische geneeskunde?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Talbienah is genoemd in een aantal authentieke overleveringen, waaronder de volgende:

Het is overgeleverd van cAa’ishah, de vrouw van de Profeet (vrede zij met hem), dat als een familielid kwam te overlijden de vrouwen bijeenkwamen en vervolgens weer vertrokken, behalve haar eigen familie en goede vrienden. Zij gaf opdracht om een pot Talbienah te koken, vervolgens werd er wat Tharied gemaakt, waarna de Talbienah eroverheen werd gegoten. Dan zou ze zeggen: “Eet er wat van, want ik hoorde de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zeggen: “Talbienah verzacht het hart van de zieke persoon, en het neemt wat van het verdriet weg.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Er is overgeleverd van haar dat zij opdroeg om Talbienah te maken voor de zieken en degenen die rouwden om het verlies van een overledene. En zij was gewoon te zeggen: “Ik hoorde de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zeggen: “Talbienah verzacht het hart van de zieke en neemt wat van het verdriet weg.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Uit deze twee overleveringen is duidelijk af te leiden dat Talbienah gebruikt werd om de zieke persoon te behandelen en om het verdriet van degene die treurt te verkleinen, zijn hart te kalmeren en hem energie te geven.

Talbienah is een bouillon die gemaakt wordt van twee lepels gerstbloem met zemelen, vervolgens wordt hier een glas water aan toegevoegd en wordt het gedurende vijf minuten op een laag vuurtje gekookt. Sommige mensen voegen hier nog een lepel honing aan toe. Het wordt Talbienah genoemd, omdat het qua witheid en samenstelling lijkt op melk (Laban).

Ibn ul-Qayyim zei: “Als je de gunst wilt weten van Talbienah, denk dan aan de gunst van gerstewater, want het is gerstewater. Het is een soep die gemaakt is van gerstebloem met zemelen. Het verschil met Talbienah en gerstewater is dat laatstgenoemde gemaakt is van hele granen, terwijl Talbienah gemaakt is van bloem, wat baatvoller is omdat de eigenschappen van gerst door het malen zijn vrijgekomen.

We hebben hierboven al opgemerkt dat gewoontes een effect hebben op de vraag of geneesmiddelen en voedingsmiddelen van voordeel kunnen zijn. De mensen waren gewoon om gerstewater te drinken dat gemaakt werd van bloem en niet van hele granen, wat voedender en effectiever is…”

(Zaad ul-Macaad, boekdeel 4, blz. 120)

Al-Haafidh ibnoe Hadjar beschreef Talbienah als volgt: “Het is een voedselsoort dat gemaakt is van bloem (gemalen gerst) of zemelen, waaraan honing toegevoegd kan worden. Het wordt zo genoemd omdat het wat betreft haar witheid en samenstelling gelijkenissen heeft met melk. Het voordeel is dat het zacht en goed gekookt is, niet hard en rauw.”

(Fath ul-Baarie, boekdeel 9, blz. 550)

Er is geen twijfel dat gerst vele voordelen met zich meebrengt waarvan sommige zijn ontdekt in moderne studies, zoals: het verlagen van het cholesterolgehalte, het behandelen van het hart, depressie, hoge bloedsuiker en hoge bloeddruk. Ook versoepelt het de stoelgang en verzacht het de dikke darm. Onderzoeken hebben tevens het belang van gerst uitgewezen in het verminderen van het voorkómen van darmkanker.

Dr. Sahba’ Boendoeq zei, na de hierboven genoemde voordelen te hebben vastgesteld en ze in detail te hebben besproken: “In die zin is Talbienah een bescherming tegen ziektes van het hart en de bloedsomloop, omdat het de slagaders beschermt tegen aderverkalking, met name de grote slagaders van het hart. Het beschermt ook tegen keelontsteking, vermindering van de doorbloeding en hartinfarct.

Wat betreft degenen die reeds getroffen zijn door hart- en vaatproblemen kan Talbienah, met haar gezondheidsvoordelen, een belangrijke rol spelen in het voorkómen van het verergeren van de symptomen. Dit toont de wonderbaarlijke aard van de woorden van de Profeet (vrede zij met hem) aan: “Talbienah verzacht het hart van de zieke.”

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com