Nagelbijten

20409

Vraag:

Ik bijt vaak mijn nagels. Hoe hard ik mijn best ook doe, het lukt mij niet om deze vreselijke gewoonte op te geven. Ik heb gehoord dat het nagelbijten in de Islam erg wordt verafschuwd. Echter heeft niemand mij nog een wezenlijke argumentatie hiervoor gegeven. Kunt u mij hierin helpen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Artsen hebben aangegeven dat het verschijnsel van het nagelbijten bij kinderen verbonden is aan psychische problemen. Als je dit probleem van kleins af aan hebt, dan raden we je aan een psycholoog te raadplegen die je vertrouwt.

Vanuit Islamitisch oogpunt het volgende: de Islam brengt het beste gedrag en gewoonten en verbiedt slecht gedrag en gewoonten. Deze gewoonte (van het nagelbijten) wordt door de meeste mensen verafschuwd en beschouwd als een slechte vanwege de schade die het kan veroorzaken aan de gezondheid door het vuil onder de vingernagel (ook aan bacteriën) en de schade die het kan veroorzaken aan de nagels en de tanden.

Daarom zou je jezelf moeten laten stoppen met deze gewoonte. In het begin kan dit misschien moeilijk zijn, maar je zal eraan wennen en er niet meer naar verlangen. Dit is het geval met alle goede handelingen die een persoon verricht tot het een gewoonte en tweede natuur voor hem wordt. Zo heeft de Profeet (vrede zij met hem) gezegd: “Kennis komt door te leren. En geduld komt door jezelf geduldig te maken.”

(Hasan verklaard door Sheikh al-Albaanie in Sahieh ul-Djaamic)

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com