Het vullen van de tanden

21217

Vraag:

Wat het oordeel over het vullen van de tanden?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Als het doel van het vullen van de tanden wordt gedaan om de schoonheid te vergroten en te verbeteren, dan is dit verboden. Als het wordt gedaan om medische problemen te behandelen of een afwijking te herstellen (zoals een tand die langer is dan een andere tand), dan is het toegestaan.

Het basisprincipe hierin is de overlevering waarin Ibn Mascoed (moge Allah tevreden met hem zijn) zegt: “Moge Allah degene vervloeken die tatoeëert en zich laat tatoeëren, degene die (wenkbrauwen) epileert en zich de wenkbrauwen laat epileren, en degene die de tanden vijlt ter verfraaiing van hun uiterlijk en hiermee de Schepping van Allah verandert.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Imam an-Nawawie (moge Allah hem genadig zijn) zegt: “Met de woorden “degene die de tanden vijlt” wordt gedoeld op degenen die hun vier voortanden vijlen. Dit wordt gedaan door oudere vrouwen en degene die een hoge leeftijd bereiken om jonger te lijken en hun gebit mooier te maken. Een kleine ruimte tussen de tanden wordt gezien als iets voor meisjes. Als een vrouw ouder wordt, worden haar tanden groter. Daarom vijlen zij hun tanden om deze mooier te laten zijn en de mensen te laten denken dat ze jonger zijn. Dit is verboden voor degene die het doet en degene die het bij zichzelf laat doen, gezien deze overlevering. Het is namelijk een verandering van Allahs Creatie en het is ook een vorm van bedrog.

Met de zin “degene die de tanden vijlt ter verfraaiing van hun uiterlijk”, wordt bedoeld dat zij dit doen om er mooier uit te zien. Dit duidt erop dat dit te doen om er mooier uit te zien verboden is. Als een vrouw dit echter nodig heeft om een probleem te behandelen of bijvoorbeeld een afwijking van haar tand te herstellen, dan is daar niets mis mee. En Allah weet het best.”

(Sharh Moeslim)

En Allah weet het het best.

Islamqa.com