Kunstmatige inseminatie

15962

Vraag:

Wat is het oordeel over het plaatsen van een eicel van de vrouw in een reageerbuis, deze te bevruchten met het zaad van de man en het vervolgens terug te plaatsen in de baarmoeder van de vrouw, zodat het zich kan ontwikkelen?

Antwoord:

Als deze methode niet noodzakelijk is, dan denken wij niet dat dit is toegestaan. Dit omdat er een operatie nodig is om de eitjes uit de baarmoeder te halen. En deze operatie vereist dat de cAwrah onnodig ontbloot zal worden. Daarnaast gaat het om een operatie waarbij de angst heerst dat het gevolgen zal hebben, zelfs in de verre toekomst. Angst voor bijvoorbeeld beschadiging van de eileiders of het veroorzaken van infecties.

Bovendien, als dingen op een natuurlijke wijze hun gang kunnen gaan, zoals ze geschapen zijn door de Meest Barmhartige en de Meest Wijze, dan komt dat dichter bij de juiste houding tegenover Allah. Dit is ook beter en gunstiger dan methodes die uitgevonden zijn door de mens, die in eerste instantie goed lijken te zijn, maar uiteindelijk mislukken.

Als er echter behoefte is aan deze methode, dan zijn wij van mening dat er niets mis mee is, zolang er aan drie voorwaarden wordt voldaan:

1. Dat deze bevruchting gedaan wordt met het zaad van de echtgenoot. Het is voor deze bevruchting niet toegestaan om gebruik te maken van de zaadcellen van iemand anders dan de echtgenoot. Allah zegt (interpretatie van de betekenis):

“En Allah heeft voor julliezelf uit julliezelf echtgenotes doen voortkomen en hij deed voor jullie uit jullie echtgenotes zonen en kleinkinderen voortkomen en voorzag jullie van goede dingen. Zullen zij in het valse geloven en ondankbaar zijn voor de Gunst van Allah?”

(Soerat an-Nahl: 72)

2. Het verzamelen van het zaad van de man moet gebeuren op een toegestane manier. Bijvoorbeeld doordat de echtgenoot intiem is met zijn vrouw en ejaculeert tussen haar dijen of in haar hand. Zo kan het zaad vrijkomen waarmee het eitje bevrucht kan worden.

3. Na de bevruchting moet het eitje geplaatst worden in de baarmoeder van de vrouw. Het is in geen enkel geval toegestaan om het te plaatsen in de baarmoeder van een andere vrouw. Dit houdt namelijk in dat het zaad van de man in de baarmoeder van een vrouw terechtkomt die niet toegestaan is voor hem. Allah zegt (interpretatie van de betekenis):

“Jullie vrouwen zijn (als) akkers voor jullie, kom dan tot jullie akkers zoals jullie wensen. En stuur voor jullie zelf (goede werken) vooruit en vrees Allah en weet dat jullie Hem zeker zullen ontmoeten. En geef verheugende Tijdingen aan de gelovigen.”

(Soerat al-Baqarah: 223)

Het woord ‘akker’ is hier specifiek genoemd met betrekking tot de echtgenote van de man, wat betekent dat een andere vrouw dan zijn echtgenote niet geschikt is voor zijn akker.

Sheikh Mohammed ibn Saalih al-cOethaymien (Madjmoec ul-Fataawa ash-Sheikh al-cOethaymien, boekdeel 17, blz. 27-28)