Last van depressie

60734

Vraag:

Ik ben een 24-jarige vrouw. Ik voel me bijna altijd verdrietig en ik heb geen zin om contact te maken met mensen. Ik voel me alleen en het lijkt alsof niets mij blij kan maken. Dit ondanks dat ik alle verplichte gebeden verricht, Fadjr op tijd bid, Qiyaam ul-Layl bid en dagelijks een hoofdstuk van de Koran reciteer (om op die manier de Koran iedere maand uit te kunnen lezen). Ik probeer dichter tot Allah te komen en ik heb meerdere keren de ʿOemrah verricht. Deze gevoelens gaan echter niet weg. Alle lof zij Allah. Ik ben gezegend en heb een beter leven dan veel andere mensen. Ik erken dit en ik dank Allah hiervoor. Ik hoop niet dat Allah mij deze negatieve gevoelens zal aanrekenen. Ik weet echter niet wat de oorzaak is van deze gevoelens. Ik heb dit nu meer dan een jaar en het is begonnen voor de ongelukkige ontwikkelingen in de Arabische wereld. Mijn toestand is verergerd na de moorden in ons land en het verliezen van familieleden en vrienden. Hoe kan ik deze negatieve gevoelens overkomen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

We vragen Allah om de beproevingen voor ons en onze gemeenschap te verlichten.

Problemen in het wereldse leven zijn onvermijdelijk. Dit is wat Allah heeft bepaald en Hij heeft de wereld een plaats van beproevingen en testen gemaakt, als een brug voor het Hiernamaals. Zelfs de beste van onder Zijn scheppingen, de Profeten, waren nooit vrij van problemen. Het leven is nooit alleen maar een pretje voor iedereen, jong of oud. Je zult redenen hebben om op een dag blij te zijn en vervolgens weer redenen hebben om je verdrietig te voelen voor een aantal andere dagen. Dit is hoe het wereldse leven altijd is, en dit is altijd de toestand van mensen. Wie van ons heeft geen verdriet gevoeld vanwege de calamiteiten die de moslims overkomen, dag na dag? Wie van ons verliest interesse in deze wereld en alles wat erbij hoort, vanwege wat we horen en zien?

Maar als deze droevige gevoelens (verdriet, eenzaamheid en slecht humeur) aanhouden en ons ervan weerhouden om een normaal leven te leiden en de dagelijkse verplichten na te komen of dat wij de rechten die anderen op ons hebben niet nakomen of ertoe leiden dat de zegeningen die Allah op ons heeft neergezonden worden verwaarloosd en Allah hier niet voor danken, dan verandert verdriet van iets natuurlijks naar een oorzaak van zwakte en ziekte die behandeld moet worden. Er is geen grotere remedie voor deze persoon, dan het vrezen van Allah, het positief blijven denken over Allah, de Heer van de Werelden, je vertrouwen volledig in Hem stellen, je zaken volledig aan Hem overlaten en je in alle tijden tot Hem te richten.

Sheikh ul-Islaam Ibn Taymiyah zei: “Veel mensen raken in paniek en verliezen de hoop bij het zien van kwaad of bij het zien van de problemen waar de gemeenschap mee te maken heeft. Zij beginnen met klagen als zij worden geteisterd door calamiteiten; en dit is verboden! Men is opgedragen om geduldig te zijn, zijn vertrouwen in Allah te stellen, standvastig te zijn in het vasthouden van de religie Islam, te geloven dat Allah met degenen is die Hem vrezen, goede daden verrichten en beseffen dat voor de godvrezenden er het beste einde zal zijn. Wat hem ook overkomt, overkomt hem vanwege zijn zondes. Hij moet dus geduldig zijn, want de Belofte van Allah is waar. Hij dient vergiffenis te zoeken voor zijn zonde en Zijn Heer in de ochtend en in de avond te prijzen.”

(Madjmoeʿ ul-Fataawa, boekdeel 18, blz. 295)

Als deze staat van verdriet verergert en leidt tot een depressie, dan is er naast deze spirituele remedie (het tonen van geduld, het vertrouwen van Allah, en Hem altijd gedenken) ook een medische behandeling van een erkende, betrouwbare specialist. De symptomen van depressie zijn als volgt:

·         Altijd verdrietig, angstig zijn en een slecht humeur hebben.

·         Het verliezen van interesse en gebrek aan vreugde in activiteiten die mensen gewoonlijk doen.

·         Voortdurend pessimistisch zijn en je hulpeloos voelen wanneer je geconfronteerd wordt met de dagelijkse problemen.

·         Schuldgevoelens. Het gevoel dat je niets waard bent en sociale isolatie.

·         Niet in staat zijn om je gevoelens te uiten tegenover anderen of andermans gevoelens te accepteren.

·         Moeilijk kunnen slapen, slapeloosheid, te lang slapen of te vroeg wakker worden.

·         Eetproblemen (teveel eten of verlies van eetlust).

·         Chronisch psychische pijn dat door niets verlicht wordt.

·         Huilerig.

·         Te snel gespannen raken, hyperactief, niet in staat om te kalmeren en te relaxen.

·         Voortdurend moe zijn en niet in staat om fysieke activiteiten te verrichten.

·         Niet kunnen concentreren, herinneren of goede beslissingen nemen.

Als vier of meer van deze symptomen aanwezig zijn, dan dien je een psycholoog in te schakelen.

Naast het zoeken van een medische behandeling, dien jij jezelf bezig te houden met dagelijkse nuttige activiteiten zoals het lezen van de Koran en andere boeken en te participeren in hobby’s en dergelijke. Vergeet daarnaast ook niet de natuurlijke remedies die jou energie kunnen geven en jouw hersenen helpen energie te krijgen, zoals honing en gedroogd fruit.

Eén van de zaken die in het verleden vaak werden voorgeschreven is Talbienah. Volgens een authentieke overlevering zei de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) hierover: “Talbienah brengt opluchting voor de zieke persoon en het verlicht verdriet.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Ibn ul-Qayyim zei: “Deze bouillon reinigt de maag en darmen en maakt het licht, vloeibaar, past het aan en herstelt de balans. Het geeft opluchting, vooral voor degenen die gerstbrood eten. Dit was de gewoonte van de mensen van Medina toentertijd. Het was hun hoofdvoedsel, omdat bloem erg duur voor hen was. En Allah weet het het beste.”

(Zaad ul-Maʿaad)

Talbienah is een soort bouillon gemaakt van gerstbloem met zemelen, waaraan een kop water wordt toegevoegd. Vervolgens wordt dit op een laag vuurtje voor vijf minuten gekookt en wordt er een kop melk en een lepel honing aan toegevoegd.

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com