Zelf Roeqya doen of door een ander?

15956

Vraag:

Is het beter om Roeqya bij jezelf te verrichten of dit door een ander te laten doen?

Antwoord:

De beste vorm van Roeqya is die van de persoon zelf. Als de persoon over zichzelf leest, dan is de mate van oprechtheid en toewijding veel groter. cAa’ishah overleverde dat als de Profeet (vrede zij met hem) ergens last van had, dat hij dan zijn handen bij elkaar bracht en daarin spuwde na het lezen van Soerat al-Ikhlaas, Soerat al-Falaq en Soerat an-Naas (en daarmee over zijn lichaam veegde).

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Ook de volgende overlevering dient als bewijs hiervoor. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Zeventigduizend (mensen) van mijn gemeenschap zullen het Paradijs betreden zonder rekenschap.” De metgezellen vroegen toen: “Wie zijn dat, o Boodschapper van Allah?” Hij zei: “Zij zijn degenen die anderen niet vragen om Roeqya bij hen te verrichten, niet geloven in (slechte) voortekenen, zich niet (heelkundig) laten brandmerken en hun vertrouwen (volledig) in hun Heer stellen.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Dus degenen die zich beperken tot het verrichten van Roeqya bij zichzelf en hiervoor geen beroep doen op anderen, zullen het Paradijs zonder rekenschap betreden. Dus het advies is dan ook om Roeqyah bij jezelf te verrichten en dit niet aan een ander over te laten.

En Allah weet het het best.

Commissie Religieuze Zaken Stichting as-Soennah