|
23:13
Den Haag | cIshaa
gebedstijdMiddel 13gebedstijd
Middel 7
04:21
Middel 6
06:22
Middel 5
13:55
Middel 2
17:49
Middel 4
21:12
Middel 3
23:13
Alle gebedstijden
Hizb ut-Tahrier
Vraag:
 
Een vriend van mij behoort tot een groep genaamd Hizb ut-Tahrier. Hij informeert mij zo nu en dan over deze groep en waar zij voor staat. Hij beweert dat zij de waarheid in pacht hebben en dat de rest afgedwaald is. Zijn er fouten te vinden in de overtuiging van Hizb ut-Tahrier? Graag zou ik een allesomvattend antwoord willen hebben, aangezien het hier een belangrijke zaak betreft en hun gedachtegoed zich nu begint te verspreiden.
 
Antwoord:
 
Alle lof zij Allah en vrede en zegeningen zij met Zijn Boodschapper, diens familie en metgezellen.
 
Hizb ut-Tahrier is een groepering die zich voornamelijk berust op het ratio en in strijd is met de overtuiging van Ahl us-Soennah wal-Djamaacah. Veel van hun overtuigingen ontlenen zich aan de fundamenten van de Moectazilah.
 
Hizb ut-tahrier richt zich voornamelijk op het culturele en ideologische aspect. Zij trachten de totstandkoming van het kalifaatschap te bespoedigen door in opstand te komen en te rebelleren. Daarnaast kennen zij ook nog eens allerlei dwalende en onjuiste decreten (Fatwa’s). Voorbeelden hiervan zijn: Het toestaan van het kijken naar naakte foto’s, het kussen van vreemde vrouwen, het komen vervallen van de plicht van het gebed voor de inwoners van de noord- en Zuidpool, een verbod op het sparen van geld, ook al wordt hier armenbelasting over betaald.
 
De overtuiging van deze groepering prevaleert het verstand boven de (religieuze) Wetgeving en laat zich veel te veel leiden door het ratio. Ook staat deze groepering bekend om zijn eindeloze discussies en het opgaan in politiek spel. Tevens ontkennen zij, evenals de Moectazilah, een aantal zaken van het geloof. Zaken zoals de komst van de Dadjjaal en de bestraffing van het graf. Dit is in het algemeen de overtuiging die zij aanhangen. Al moet ik zeggen dat zij niet allemaal hetzelfde zijn.
 
En Allah weet het het best.
 
Sheikh Naasir bin cAbd ul-Karim al-cAql
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter