Advies aan vrouwen die veel tijd in de keuken besteden

10299

Vraag:

Veel vrouwen besteden veel tijd in de keuken met het bereiden van diverse gerechten. Kunt u de moslimvrouwen hierover adviseren?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

De gelovige dient zijn best te doen om optimaal gebruik te maken van zijn tijd en het niet te verspillen. Zoals de vraag duidt, besteden veel vrouwen uren van hun tijd met het bereiden van diverse soorten gerechten.

De gelovige dient minder te eten. Zijn voornaamste zorg dient niet het genieten van elke soort voedsel te zijn en andere zaken waarnaar hij verlangt. Ook al is het toegestaan.

cOmar ibn ul-Khattaab kwam binnen bij zijn zoon cAbdoellaah en zag hem vlees eten. Hierop zei hij: “Vanwaar dit vlees?” Zijn zoon antwoordde: “Ik verlangde ernaar.” cOmar zei: “Ga je elke keer als je iets verlangt het eten?! Het is genoeg verkwisting voor een persoon, dat hij (alles) eet wat hij verlangt.” Moge Allah tevreden met hun (cOmar en zijn zoon) zijn.

De moslim dient zich te beperken tot wat hij nodig heeft aan voedsel en hierin niet te overdrijven. Bovendien kan de moslimvrouw de tijd die ze besteedt aan het voorbereiden van voedsel gebruiken om Allah te gedenken of de Koran te reciteren. Ook zal het klaarmaken van het eten beloond worden als een daad van aanbidding als ze dit doet met een correcte intentie. Namelijk om haar man en kinderen te dienen.

Sheikh cAbdoel-cAziez ibnoe cAbdillaah aal ash-Sheikh heeft gezegd: “Haar werk in haar huis is een daad van aanbidding voor Allah. De uitvoering van haar huishoudelijke verplichtingen en het zorgen voor haar kinderen is een daad van aanbidding voor Allah. Zij bevindt zich dus, met de Wil van Allah, in een staat van aanbidding. Zij dient het grootste deel van de tijd te gebruiken om Allah te gedenken. Het is toegestaan om Allah te gedenken tijdens het bereiden van voedsel. Alle lof zij Allah.”

(Madjallat ul-Boehoeth, volume 58, blz. 81)

Islamqa.com