Bruiloften en verjaardagen

27983

Vraag:

Wat is het oordeel over vrouwen die huwelijksfeesten en verjaardagen bijwonen waar ook zangers aanwezig zijn die de mensen vermaken? Is het verboden wanneer een vrouw daar slechts naartoe gaat om de bruiloft bij te wonen uit respect voor de familie van de bruid, en dus niet om te luisteren naar het gezang?

Antwoord:

Indien er op het huwelijksfeest geen sprake is van verwerpelijke zaken, zoals het mengen van mannen en vrouw, schaamteloze zang of als de persoon door zijn aanwezigheid ertoe in staat is om een einde te maken aan die zaken, dan is het voor haar toegestaan om dergelijke bijeenkomsten bij te wonen en het geluk met de anderen te delen.

Het is in principe vereist om aanwezig te zijn als de persoon de mogelijkheid heeft om de verwerpelijke zaken te verwijderen. Echter, indien zich op het feest verwerpelijke zaken voordoen en het ligt niet binnen het vermogen van een persoon om het te stoppen, dan is het haar niet toegestaan om dergelijke feesten bij te wonen. Dit is gebaseerd op de algemene strekking van de Uitspraak van Allah (interpretatie van de betekenis):

“En laat degenen die hun godsdienst tot spel en vermaak nemen; het wereldse leven misleidt hen. Maar vermaan (met de Koran) opdat niemand weggevaagd wordt door wat zij verrichten. Hij zal buiten Allah geen Helper en geen Voorspreker vinden…”

(Soerat al-Ancaam: 70)

Ook zegt Allah (interpretatie van de betekenis):

En onder de mensen zijn er die Lahwoel-hadieth (ijdele praat) verkopen om (anderen) te doen dwalen van het Pad van Allah zonder kennis en er (de Tekenen van Allah) spot mee te drijven. Zij zijn het voor wie een vernederende Foltering zal zijn.”

(Soerat Loeqmaan: 6)

Daarnaast zijn er talloze overleveringen die zang en muziekinstrumenten veroordelen.

Zowel moslimmannen als -vrouwen zouden verjaardagsfeesten niet moeten bijwonen omdat dit innovaties zijn. De enige uitzondering om ze bij te wonen zou zijn om er een eind aan te maken en om de Regelgeving van Allah met betrekking tot dergelijke feesten uit te leggen.

En bij Allah ligt al het succes. Moge Allah vrede en zegeningen uitspreiden over onze Profeet en zijn familie en metgezellen.

Permanente Commissie voor het geven van Fataawa (Fataawa al-Mar’ah)