Haar verloofde wilde haar verleden weten

46850

Vraag:

Ik ben verloofd met een jonge moslimman die veel van mij houdt, en met de Wil van Allah zullen we binnenkort trouwen. Mijn verloofde drong een keer erg bij mij aan om hem te vertellen over al mijn voorgaande relaties met mannen. Ik heb hem verteld over twee relaties met twee jongemannen. Tevens heb ik toen een aantal verboden zaken aangehaald die gebeurd zijn, maar ik ben niet in details getreden. Ik heb berouw getoond aan Allah vanwege al mijn zondes en besloot om een nieuw leven te beginnen. Echter heeft mijn verloofde één van de mannen gecontacteerd, waarna hij mijn verloofde alles verteld heeft.

Nu wil mijn verloofde alleen het huwelijk met mij doorzetten omdat alles al geregeld is (over vijf dagen is het huwelijk), en alle familieleden op de hoogte zijn gebracht van het huwelijk. Hij wil het huwelijk dus alleen voortzetten om geen gezichtsverlies te lijden voor zijn familie. Na een tijdje zal hij dan van mij scheiden. Moet ik hem nu alle details van mijn verleden vertellen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Een verloofde of echtgenoot heeft niet het recht om over het verleden te vragen waarvoor jij berouw hebt getoond bij Allah. En het is niet voorgeschreven voor iemand die een zonde heeft gepleegd om anderen hierover te informeren, terwijl Allah hem bedekt heeft. En hij moet zichzelf niet vrijgeven hierin. Allah heeft dit verboden.

Wanneer de verloofde of echtgenoot hiernaar blijft vragen en aandringen, dan hoef jij hem niet te vertellen over wat jij deed voordat je hem kende. Je hebt dus een grote fout gemaakt door sommige dingen die jij in het verleden hebt gedaan alsnog aan hem te vertellen. Hij moet juist naar jou kijken zoals je nu bent, en als dat hem aanstaat dan moet hij doorgaan en met jou trouwen. En anders moet hij jou verlaten voor iemand anders.

Wat gebeurd is, is nu gebeurd, en je hebt niet het recht om hem meer te vertellen dan je al hebt gedaan of wat hij zelf te weten is gekomen. En alles wat anderen hem zouden kunnen vertellen en wat jouw imago en reputatie kan schaden, kun je ontkennen. Maar als hij zegt dat hij naderhand van jou gaat scheiden, dan bevindt deze kwestie zich in de Handen van Allah en intenties kunnen veranderen. Allah, de Verhevene, zegt immers (interpretatie van de betekenis):

“Jij (degene die scheidt van zijn vrouw) weet niet of Allah daarna misschien een nieuwe omstandigheid zal doen ontstaan.”

(Soerat at-Talaaq: 1)

Dus vraag Allah om jouw berouw te aanvaarden en jouw zonden te bedekken.

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com