Mag ik bruidsmeisjes op mijn bruiloft hebben?

9425
Vraag:
Ik vroeg me af of het toegestaan is om bruidsmeisjes te hebben ten behoeve van een huwelijksreceptie?
Antwoord:
Alle lof zij Allah.
Het is voor de bruid toegestaan om iemand te hebben die haar helpt op te maken en haar vergezelt, of iemand die haar bedient in ruil voor een vastgestelde vergoeding. Deze vergoeding kan betaald worden door de bruidegom, bruid of iemand anders. Dit kwam ook vaak voor in vroegere tijden en wordt nog steeds gedaan in sommige landen. Dit is, zoals hiervoor vermeld, toegestaan volgens de Islamitische wetgeving. De Foeqahaa’ (islamitische juristen) hebben aangegeven dat als het voor de vrouw een gewoonte is om een bediende te hebben dat de man dat voor haar dient te regelen.
“Als de vrouw iemand nodig heeft om haar te bedienen, omdat vrouwen zoals zij niet zelf de bediening verzorgen of vanwege haar (maatschappelijke) status, dan heeft ze recht op een bediende. Allah zegt namelijk (interpretatie van de betekenis):
“…En behandelt hen op goede wijze…”
(Soerat an-Nisaa’: 19)
…Het is echter wel noodzakelijk dat een bediende iemand is die Islamitisch gezien naar de desbetreffende vrouw mag kijken. Bijvoorbeeld een andere vrouw of een mannelijk familielid dat Mahram van haar is.”
(Kasshaaf ul-Qinaac, boekdeel 5, blz. 463)
Het hebben van bruidsmeisjes of een bediende tijdens de bruiloft is niet geloofsgebonden. Het is eerder een gewoonte of een traditie te noemen. En dit kan per gemeenschap verschillen…
Gebaseerd op een Fatwa van islamqa.com