Trouwen is de helft van je geloof

30127

Vraag:

Is het waar dat degenen die trouwen de helft van hun geloof hebben voltooid? Wat is het bewijs hiervoor?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

De Soennah wijst erop dat het is voorgeschreven om te trouwen en dat het één van de Soenan van de Boodschappers is (vrede zij met hen allen). Door het trouwen kan iemand met de Hulp van Allah vele valkuilen van het kwaad overwinnen. Zo helpt het huwelijk om de blik neer te slaan en de kuisheid te bewaken. Zoals de Profeet (vrede zij met hem) zei in een overlevering: “O jongemannen, degene onder jullie die het zich kan veroorloven, laat hem trouwen. Want het is effectiever in het neerslaan van de blikken en het bewaken van de kuisheid…”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Al-Haakiem heeft van Anas overgeleverd in al-Moestadrak, in een Marfoec overlevering: “Wie door Allah gezegend wordt met een rechtschapen vrouw, Hij heeft hem geholpen met de helft van zijn religie. Laat hem dus Allah vrezen ten aanzien van de andere helft.”

Al-Bayhaqie overleverde in Shoecab ul-Iemaan vanuit ar-Raqaashie: “Wanneer een persoon trouwt, heeft hij de helft van zijn religie voltooid. Laat hem dus Allah vrezen ten aanzien van de andere helft.”

Al-Albaanie heeft over deze twee overleveringen gezegd: “(Ze zijn) Hasan li Ghayrihi.”

(Sahieh at-Targhieb wat-Tarhieb, blz. 1916)

En Allah is de Bron van alle Kracht.

Permanente Commissie voor het geven van Fataawa (Ladjnat ud-Daa’imah lil-Boehoeth il-cIlmiyyati wal-Iftaa’, boekdeel 18, blz.31)