Andermans internetverbinding gebruiken

7293

Vraag:

Wanneer ik mijn computer aanzet maakt deze automatisch verbinding met het internet, omdat één van mijn buren een draadloze internetverbinding heeft die zich ook uitstrekt over zijn nabije omgeving. Is het voor mij toegestaan om in dit geval het internet te gebruiken?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Wanneer je gebruik maakt van iemands internetverbinding en de kosten hierdoor niet toenemen voor deze persoon wegens het downloaden of uploaden van iets via het internet, en dit geen vertraging of andere problemen veroorzaakt vanwege het verhoogde internetverkeer of het delen van de verbindingen, dan is het algemene oordeel dat dit valt onder de tolerantie tussen de buren. Aboe Hoerayrah verhaalde dat de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Geen enkele buur zou zijn buurman ervan moeten weerhouden om een stuk hout aan zijn muur vast te maken.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Deze overlevering geeft aan dat het in dit geval toegestaan is voor jou om gebruik te maken van de internetverbinding van jouw buurman. Maar om veilig te zijn is het beter om toestemming aan je buurman te vragen als jij hem kent.

Er zijn echter wat kanttekeningen ten aanzien van deze kwestie, zoals wanneer er in de directe omgeving meerdere internetverbindingen aanwezig zijn van verschillende buren en jouw computer op verschillende momenten verbinding maakt met de verschillende internetverbindingen. Een andere kwestie is het verlies van klanten en winst van het telecombedrijf, doordat men gebruik maakt van de internetverbinding van de buren. Vandaar dat het beter is om aan de veilige kant te zijn en je aan te melden als klant met een eigen verbinding, zodat je dergelijke twijfelachtige zaken kunt ontwijken.

En Allah weet het beste.

Sheikh cAbdoer-Rahmaan al-Barraak Islamqa.com