Borstvoeding in bijzijn van andere vrouwen

15739

Vraag:

Het komt vaak voor dat ik mijn familie en vriendinnen om mij heen heb wanneer ik mijn kind borstvoeding wil geven. Is het Haraam om mijn borst te ontbloten om borstvoeding te geven in hun aanwezigheid? Ik ben namelijk bang dat als ik dat in een andere ruimte doe dat zij dat verkeerd zouden kunnen opvatten. Ik wil wel benadrukken dat ik dit alleen doe in het bijzijn van vrouwen en kinderen.

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

We hebben eerder aangegeven wat toegestaan is voor een vrouw om te tonen in het bijzijn van haar Mahrams en andere vrouwen. Samenvattend kunnen we zeggen dat zij niets van zichzelf dient te ontbloten in het bijzijn van vrouwen, behalve wat vanzelfsprekend is.

Als het gaat om het ontbloten van de borst om haar kind te voeden, hiervoor hebben de geleerden toestemming verleend gezien de noodzaak ervan.

Sheikh Ibn ul-cOethaymien zei: “We moeten begrijpen dat er een verschil is tussen de vragen: “Wat is cAwrah?” en: “Wat is de voorgeschreven kleding voor een vrouw om te dragen?”. Dit zodat er geen verwarring ontstaat tussen beide kwesties. De voorgeschreven kleding die een vrouw behoort te dragen in het bijzijn van Mahrams is kleding die haar hele lichaam bedekt, met uitzondering van het hoofd, de handen en de voeten. Dit is wat wordt voorgeschreven.

Wat betreft de kwestie van de cAwrah; de cAwrah voor een vrouw in het bijzijn van andere vrouwen is als de cAwrah voor een man in de aanwezigheid van andere mannen, namelijk het gebied tussen de navel en de knieën. Maar dat betekent niet dat het toegestaan is voor een vrouw om te verschijnen voor andere vrouwen, terwijl zij alleen een broek aan heeft die slechts het gedeelte tussen de navel en de knieën bedekt. Dit kan niemand zo stellen. Wie zoiets beweert is dwalend.

Wat hier echter mee wordt bedoeld is dat wanneer een vrouw bedekkende kleding draagt en het nodig is dat zij haar onderarmen ontbloot om bijvoorbeeld werk te verrichten, of vanwege een ziekte aan de onderarmen, of zij wil borstvoeding aan haar kind geven in het bijzijn van andere vrouwen en zij ontbloot daarvoor haar borst, dan is daar niets mis mee.

Er is dus een verschil tussen het concept cAwrah en de voorgeschreven manier van kleden. Het is voorgeschreven voor vrouwen dat hun kleding hen naar behoren bedekt, en het is toegestaan voor een vrouw om haar hoofd, gezicht, nek, handen en zelfs onderarmen, voeten en onderbenen te ontbloten in het bijzijn van haar Mahrams. Maar dit betekent niet dat wij zeggen dat zij korte jurkjes kan dragen in de aanwezigheid van haar Mahrams, helemaal niet zelfs. Dit is een andere kwestie. Maar als we bijvoorbeeld aannemen dat zij haarjurk om een bepaalde reden omhoog tilt, en haar Mahrams zijn aanwezig en haar onderbenen zijn te zien, dan is daar niets mis mee.”

(al-Liqaa’ ul-Maftoeh, boekdeel 31, blz. 17 en boekdeel 126, blz. 23)

Daarop baserend zeggen we: Als je borstvoeding moet geven aan je kind in het bijzijn van andere vrouwen, dan is daar niets mis mee. Maar je moet proberen om zoveel mogelijk te verhullen door het bedekken van wat mogelijk is tijdens het voeden. Als het mogelijk is voor jou om je aan één kant van hen te keren of naar een andere kamer te gaan, dan verdient dat de voorkeur omdat het een onderdeel is van bescheidenheid, waardigheid en het bedekt blijven.

Wat betreft kinderen; vermijdt het geven van borstvoeding in het bijzijn van degenen die de leeftijd van scherpzinnigheid hebben bereikt en weten wat de cAwrah is.

De rechtschapen vrouw moet een lerares en voorbeeld zijn voor haar zusters om daarmee goedheid en fatsoen te verspreiden.

We vragen Allah om jou te leiden en te helpen.

En Allah weet het het best.

Islamqa.com