Epileren van de wenkbrauwen voor de echtgenoot

85367

Vraag:

Is het voor de vrouw toegestaan om haar wenkbrauwen te epileren om zichzelf te verfraaien voor haar echtgenoot?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien heeft het volgende gezegd: “Het epileren van de wenkbrauwen van de vrouwen is niet toegestaan. Het is vanwege het epileren dat de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) degene die zich daaraan schuldig maakt heeft vervloekt. De Naamisah is degene die het voor een ander doet en de Moetanammisah is degene die een ander vraagt om het voor haar te doen (zoals vermeld staat in de overlevering). Hetzelfde geldt voor een vrouw die het bij zichzelf doet. Het is Haraam en dus niet toegestaan.

Allah is Alwijs in wat Hij Zijn dienaren beveelt. Sommige mensen hebben een mooie uitstraling en anderen niet. Alles ligt in de Hand van Allah. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te zoeken naar de Beloning van Allah, en om Zijn Heilige Grenzen niet te overschrijden omwille van de eigen begeerten.

Wat ik denk is dat je helemaal niets van de wenkbrauwen moet weghalen, tenzij er sprake is van haar dat zich buiten de lijn van de wenkbrauwen bevindt. Bijvoorbeeld als er een moedervlek is waaruit een haartje groeit. Dit kan verwijderd worden, omdat er in dit geval sprake is van het verwijderen van een vorm van gebrek of misvorming, en dus niet om er mooi uit te zien. En Allah weet het beste.”

(Fataawa Manaar ul-Islaam, boekdeel 3, blz. 832)

Sheikh Ibn Djibrien heeft gezegd: “Het is niet toegestaan om het haar van de wenkbrauwen te knippen, te scheren, te verminderen of te plukken, zelfs niet met de goedkeuring van de echtgenoot. Het gaat hier niet om een kwestie van schoonheid, maar eerder om het veranderen van de schepping van Allah, Die de Beste der scheppers is. Er is een waarschuwing uitgegeven tegen het doen daarvan en degene die het doet is vervloekt. Dit houdt in dat het verboden is.”

Sheikh Mohammed Saalih al-Moenadjjid Islamqa.com