Het blonderen van wenkbrauwen

39930

Vraag:

Is het toegestaan om de wenkbrauwen te blonderen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

De geleerden van deze tijd verschillen van mening over de regelgeving betreffende het blonderen van de wenkbrauwen. Sommigen van hen zeiden dat het niet is toegestaan, zoals vermeld in het antwoord van de Permanente Commissie op de volgende vraag:

“Sinds kort is het gebruikelijk onder de vrouwen om de wenkbrauwen lichter te maken. Ze verven de boven- en onderkant van de wenkbrauwen, zodat het lijkt alsof ze geëpileerd en verdund zijn. Dit wordt duidelijk in navolging van westerse gewoonte gedaan. De substantie die gebruikt wordt voor het verven is vanuit medisch oogpunt schadelijk voor het haar. Wat is de islamitische regelgeving hierover?”

De Permanente Commissie voor het geven van Fataawa antwoordde: “Het verlichten van de boven- en onderkant van de wenkbrauwen zoals beschreven, is niet toegestaan. Dit valt namelijk onder het veranderen van de schepping van Allah en het lijkt op het epileren dat verboden is gesteld in de Shariecah, omdat het hetzelfde effect heeft. Het verbod is nog explicieter als het gedaan wordt om de ongelovigen te imiteren of als het schadelijk is voor het lichaam of haar. Allah zegt namelijk (interpretatie van de betekenis):

“…en stort jullie niet door eigen toedoen in de ondergang…”

(Soerat al-Baqarah: 195)

De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: Doe geen kwaad en vergeld kwaad niet met kwaad.”

En Allah is de Bron van kracht.

(Fatwa nr. 21.778)

Sheikh cAbdoellaah ibn Djibrien heeft gezegd: “Ik denk dat het niet is toegestaan om deze kleurstoffen te gebruiken en daarmee de kleur van de wenkbrauwen te veranderen. De Profeet (vrede zij met hem) heeft degene die de wenkbrauwen epileert, degene die dit laat doen en degene die de creatie van Allah verandert, vervloekt.

Allah heeft met Zijn Wijsheid verschillende wenkbrauwen gecreëerd. Sommige zijn dik, sommige dun, andere zijn weer lang en andere kort. Dit is één van de manieren waardoor we mensen van elkaar kunnen onderscheiden en elk persoon kunnen herkennen door zijn eigen kenmerken. Op basis hiervan is het dus niet toegestaan om de wenkbrauwen te verven, omdat dit valt onder het veranderen van de schepping van Allah.”

(Fataawa al-Mar’ah, samengesteld door Khalid al-Djoeraysie, blz. 134)

Andere geleerden, waaronder Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien, hebben gezegd dat het toegestaan is. Dus op dit gebied verschillen de geleerden van mening. Maar het is beter en veiliger om het niet te doen.

Degenen die bevoegd zijn om al-Idjtihaad te verrichten, moeten doen wat zij denken. Zij die gekwalificeerd zijn op het gebied van Tardjieh (het vergelijken van meningen en bepalen welke correct is) zouden moeten doen wat zij denken dat het meest correct is. De gewone mensen dienen de betrouwbare geleerden in hun eigen land te volgen of van die waarvan de Fataawa hen bereiken.

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com