Horloge om de rechterpols dragen

20833

Vraag:

Er werd mij geadviseerd om mijn horloge om mijn rechter pols te dragen, omdat de Profeet (vrede zij met hem) de rechterkant meer geliefd had. Is dit correct?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Er is niets mis met het dragen van een horloge om de rechter of de linker pols. Een persoon kan in dit geval kiezen wat gemakkelijker voor hem is aangezien geen van beide opties wordt beschouwd als zijnde in strijd met de Soennah.

Sheikh cAbdoel-cAziez ibn Baaz (moge Allah genadig met hem zijn) zei: "Er is niets mis met het dragen van een horloge om de rechter of linker pols. Evenzo met het dragen van een ring. Het is namelijk bewezen dat de Profeet (vrede zij met hem) een ring droeg aan zowel zijn rechter- als zijn linkerhand."

(Fataawa Islaamiyyah boekdeel 4, blz. 255)

Sheikh Moehammad ibn Saalih al-cOethaymien (moge Allah genadig met hem zijn) zei: "Een horloge dragen om de rechter pols is niet beter dan deze te dragen om de linker pols, aangezien een horloge te vergelijken is met een ring. Het maakt niet uit of deze nu aan de rechterhand of linkerhand gedragen wordt. Het dragen van een horloge om de linker pols kan ongetwijfeld makkelijker zijn voor het corrigeren ervan en het kijken ernaar. Ook is het in de meeste gevallen veiliger, omdat de rechterhand vaker beweegt en het dus waarschijnlijker maakt dat de horloge eerder beschadigt.

Deze zaak is erg breed, vandaar dat men niet hoort te zeggen dat het van de Soennah is om de horloge om de rechter pols te dragen, aangezien er in de Soennah wordt vermeld dat het toegestaan is om een ring te dragen aan zowel de rechter- als linkerhand, en een horloge is te vergelijken met een ring."

(ash-Sharh ul-Moemtic, boekdeel 6, blz. 110)

En Allah weet het het best.

Islamqa.com