Kleding van varkensleer

18102

Vraag:

Mag ik jassen dragen die gemaakt zijn van varkensleer?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Het is overgeleverd dat de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Als de huid van een dier wordt gelooid, dan is deze rein.”

En hij (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Het looien van de huiden van kadavers (gestorven dieren anders dan door slachting), geldt als reiniging.”

De verscheidene wetscholen verschillen van mening over de laatstgenoemde overlevering. Dit meningsverschil berust zich of de regel van toepassing is op alle soorten dierenhuid of alleen de dierenhuiden die op de toegestane manier zijn geslacht, conform Sharia.

Het is ongetwijfeld toegestaan om dierenhuiden te gebruiken van dieren die op de Halaal wijze zijn geslacht, conform Sharia. Op welke manier het looien ook gebeurd is. Hieronder vallen dieren zoals kamelen en koeien. Dit is de meest correcte uitspraak.

Er bestaat een meningsverschil tussen de wetscholen over de huiden van varkens, honden en andere dieren die niet Halaal worden, ook al zijn ze ritueel geslacht. Sommige zijn van mening dat zij middels het looien rein worden en andere menen weer van niet.

Om aan de veilige kant te staan, is het beter om het niet te gebruiken. Hierbij houden wij rekening met de volgende woorden van de Profeet (vrede zij met hem): Degene die zich verre houdt van twijfelachtige zaken, heeft zich daarmee veilig weten te stellen wat betreft zijn religie en zijn eer.”

En hij (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Verlaat datgene waar je over twijfelt voor datgene waar je niet over twijfelt.”

Sheikh cAbdoel-cAziez Ibn Baaz (al-Fataawa al-Djaamicah lil-Mar’at il-Moeslimah, boekdeel 3, blz. 860)