Mannen met lang haar, kettingen en armbanden

26930

Vraag:

Er heeft zich onder de jongeren een valse trend voorgedaan. Zij laten namelijk hun haar lang groeien en baseren zich daarbij op een overlevering van de Profeet (vrede zij met hem) waarin staat dat hij gewoon was om zijn haar lang te laten groeien. Ook gaat het om het dragen van kettingen, armbanden en broeken. Heeft u enig advies voor hen?

Antwoord:

Als zijn intentie achter het lang laten groeien van zijn haar is om het voorbeeld van de Profeet (vrede zij met hem) te volgen, dan is het noodzakelijk dat hij terugkeert naar de overleveringen die dit benoemd hebben en naar de uitspraken van de mensen van kennis. Hij dient zijn haar dus naar het voorbeeld van de Profeet (vrede zij met hem) te dragen, om zo het juiste begrip te volgen.

Wat betreft de mannen die kettingen en armbanden dragen, dat is niet toegestaan omdat dit behoort tot het imiteren van de vrouwen. En de Profeet (vrede zij met hem) vervloekte de mannen die lijken op de vrouwen.

En wat betreft de mannen die broeken dragen, hij moet zich houden aan de manier waarop de mensen van zijn land zich kleden. En wij adviseren de mannen oprecht om zich de kenmerken van de echte heren en (de tekenen van) hun mannelijkheid eigen te maken. Ook dienen zij zichzelf te beschermen om niet vrouwelijk te zijn in hun verschijning, en om niet te lijken op de vrouwen en de ongelovigen1.

Sheikh Saalih ibn Fawzaan al-Fawzaan (Madjallat ud-Dacwah – Q1, 23 Shawwaal 1428)

1. Hiermee wordt het imiteren van de ongelovigen bedoeld op gebied van hun geloofszaken en (islamitisch bestempelde) verdorvenheden.