Tatoeages

59551

Vraag:

Wat is het oordeel betreffende het tatoeëren van het gezicht en de handen? Wat dient een persoon te doen die een tatoeage heeft?

Antwoord:

Naast het feit dat tatoeages binnen de islam verboden zijn, behoort dit ook nog eens tot één van de grote zonden. Dit omdat de Profeet (vrede zij met hem) degene die zichzelf tatoeëert, alsmede degene die een ander tatoeëert, heeft vervloekt. Het plaatsen van tatoeages behoort tot het wijzigen van de schepping van Allah en tot de belofte die door de duivel is gedaan. Zo zegt de Verhevene betreffende de duivel (interpretatie van de betekenis):

“En ik zal hen bevelen de schepping van Allah te wijzigen.”

(Soerat an-Nisaa’: 119)

Er geldt dus een verbod op het tatoeëren en het vergoelijken hiervan. Men dient dit dus af te keuren, hiervoor te waarschuwen en aan te tonen dat het een grote zonde betreft.

Een persoon is dus zondig wanneer hij een tatoeage heeft geplaatst uit eigen wil. De plicht die op hem rust is om berouwvol terug te keren tot Allah. Daarnaast dient hij deze tatoeage te verwijderen als dit mogelijk is. Is deze tatoeage daarentegen geplaatst zonder instemming en goedkeuring, zoals bij een klein kind, dan rust de zonde op degene die deze heeft geplaatst. Is men in staat om deze te verwijderen, dan is hij verplicht om dit te doen. Is dit daarentegen onmogelijk, dan treft deze persoon in dit geval geen blaam.

Sheikh Saalih ibn Fawzaan al-Fawzaan