Voeten bedekken

30099

Vraag:

Moet een vrouw die de Hidjaab draagt haar voeten bedekken?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

In de tijd van de Profeet (vrede zij met hem) waren vrouwen noest in het volledig bedekken van zichzelf, inclusief hun voeten. Zij waren gewoon om de zoom van hun kledingstukken laag te laten hangen. Eén van hen vroeg de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) over het laten hangen van de zoom over de grond, wat ervoor kon zorgen dat het vies zou worden. Hij (vrede zij met hem) zei: “Dat wat erna komt reinigt het.”

Bij een andere gelegenheid waar hij (vrede zij met hem) zei dat de vrouwen hun zomen zo laag als één handbreedte moeten laten hangen, zei één van hen: “Maar dan zullen haar voeten zichtbaar zijn.” Dit geeft aan dat zij ijverig waren in het bedekken van hun voeten en dat de voeten onderdeel zijn van datgene wat bedekt moet worden.

Een vrouw vroeg aan Oem Salamah, de vrouw van de Profeet (vrede zij met hem): “Ik ben een vrouw die haar kleding laat hangen, en ik zou langs een onreine plek kunnen komen.” Oem Salamah zei: “De Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zei: “Dat wat erna komt reinigt het.”

(at-Tirmidhie, Aboe Daawoed en Ibnoe Maadjah En Sahieh verklaard door Sheikh al-Albaanie in Sahieh Abie Daawoed)

Er is overgeleverd dat Ibn cOmar zei: “De Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zei: “Wie zijn gewaad uit trots over de grond sleept, Allah zal niet naar hem kijken op de Dag der Opstanding.” Oem Salamah zei: “Wat moeten vrouwen doen met hun zomen?” Hij (vrede zij met hem) zei: “Ze moeten het een hand spanwijdte laten hangen.” Zij zei: “Dan zullen hun voeten zichtbaar zijn.” Hij (vrede zij met hem) zei: Laat het dan één el (69 cm) hangen, maar niet meer dan dat.”

(at-Tirmidie, an-Nasaa’ie en Sahieh verklaard door Sheikh al-Albaanie)

Het is dus niet toegestaan voor de vrouw om open schoenen te dragen die haar voeten tonen. Maar als haar kleren lang zijn en ze draagt sokken, dan is daar niets mis mee. Hoewel het beter is voor haar om de voeten te bedekken met het kledingstuk en niet met sokken.

Sheikh ul-Islaam ibn Taymiyah zei: “Als een vrouw een broek draagt of leren slippers (Khoeff) en het gewaad erover hangt zodat de vorm van de voeten niet te zien zijn, dan dient dit het doel. Dit in tegenstelling tot de strakke leren slippers (Khoeff) die de vorm van de voet weergeeft, want dit wordt door mannen gedragen.

(Madjmoecul-Fataawa, boekdeel 22, blz. 148)

Sheikh Ibn ul-cOethaymien zei: “Het is toegestaan voor een vrouw om haar kledij te laten hangen tot onder de enkels. Dit is wat er in feite is voorgeschreven voor vrouwen zodat zij hun voeten kunnen bedekken. Het bedekken van de voeten is iets dat wordt voorgeschreven voor de vrouwen en is in feite een verplichting voor hen volgens vele geleerden. Wat een vrouw moet doen is haar voeten bedekken, ofwel met haar kledij die lang is en de voeten bedekt of door het dragen van sokken of schoenen en degelijke.

(Fataawa al-Mar’ah al-Moeslimah, boekdeel 1, blz. 437)

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com