Zilveren sieraden voor mannen

61347

Vraag:

Is het voor de mannen toegestaan om zilveren sieraden te dragen, zoals ringen en kettingen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Het dragen van zilveren ringen door mannen is toegestaan en hier is niets mis mee. Anas verhaalde: “Toen de Profeet (vrede zij met hem) een brief wilde sturen aan de Romeinen werd hem verteld dat zij geen enkele brief zouden lezen, tenzij deze verzegeld was. Dus nam hij een ring van zilver. Het is alsof ik het kan zien schijnen aan zijn hand, en erin gegraveerd waren de woorden: ‘Mohammed, de Boodschapper van Allah’.” En een soortgelijke overlevering werd verhaald door Ibn cOmar.

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Sheikh ul-Islaam ibnoe Taymiyah werd gevraagd over mannen die zilver dragen. Hij antwoordde: “Het dragen van zilveren ringen is toegestaan volgens de consensus van de imams. Want het is overgeleverd dat de Profeet (vrede zij met hem) een ring van zilver had en dat zijn metgezellen ringen droegen. Dit in tegenstelling tot gouden ringen die verboden zijn volgens de consensus van de vier imams. Er werd verhaald dat de Profeet (vrede zij met hem) dit verbood.

Wat betreft het dragen van zilver, er bestaat geen algemene verklaring dat het verboden is. En niemand heeft het recht om te zeggen dat het verboden is als daarvoor geen bewijs uit Shariecah is. Aangezien de Soennah het dragen van zilveren ringen toestaat, is dit het bewijs dat het dragen van zilver is toegestaan.”

(Madjmoec ul-Fataawa, boekdeel 25, blz. 63-65)

Het dragen van kettingen is echter niet toegestaan voor de mannen. Dit behoort namelijk tot het imiteren van de vrouwen en er is geen overlevering die vermeldt dat het toegestaan is voor mannen om kettingen van zilver te dragen.

Het dragen van versieringen om de pols en nek, en aan de oren, behoort tot het imiteren van de vrouwen en dit is iets dat alleen voor de vrouwen is. Het is dus niet toegestaan voor de mannen om armbanden, oorbellen, enkelbanden of kettingen te dragen.

En Allah weet het beste.

Sheikh Mohammed Saalih al-Moenadjjid Islamqa.com