Copyright voor de Koran?

4530

Vraag:

Ik heb de Koran gedownload van een website. Vervolgens heb ik deze geüpload op mijn website zodat mensen dit kunnen downloaden en lezen. Het probleem is dat de website waarvan ik de Koran heb gedownload mij vraagt de Koran van mijn website te verwijderen. Ik twijfel echter, omdat het gaat om de Koran en hier geen copyright op zit. Ik vraag mij af hoe ik om moet gaan met deze kwestie? Het baart mij namelijk veel zorgen en ik wil de Koran graag op mijn website houden. Ik wil hier nog aan toevoegen dat zij de Koran niet zelf hebben vertaald. Zij hebben deze zelf geüpload of van een andere website gehaald. Graag wil ik uw advies in deze zaak. Ik vraag Allah om mij te leiden naar het goede, zodat ik de beloning zal verkrijgen van deze daad en deze niet kwijt raak.

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Copyright is het recht van auteurs van boeken en programma’s, omdat zij de moeite hebben genomen dit te produceren en te publiceren. Copyright beschermt dit en zorgt ervoor dat anderen dit niet publiceren, printen of produceren behalve met toestemming van de maker.

De Koran is het Boek van Allah, de Verhevene. Niemand heeft het recht om copyright te claimen bij het publiceren, printen of verdelen van de inhoud, tenzij men hier moeite voor heeft gedaan wat ervoor zorgt dat hij recht heeft op deze copyright. Denk bijvoorbeeld aan iemand die het uitprint met commentaar (Tafsier) aan de randen of de betekenis van de woorden of degene die het publiceert in een programma waarvoor hij geld en tijd heeft vrijgemaakt. In zulke gevallen zijn hun rechten beschermd.

Als de Moes-haf die jij hebt gedownload van die website iets is waar de eigenaren van de website duidelijk moeite voor hebben gedaan in het programmeren en voorbereiden in een vorm die zij hebben uitgevonden, dan hebben zij het recht om jou tegen te houden bij het publiceren ervan, tenzij jij dit doet met hun toestemming. Zij hebben het recht om hun copyright te beschermen, niet voor het Boek van Allah zelf, maar voor de moeite die zij hebben gedaan in het programmeren.

Maar als de Moes-haf beschikbaar is op andere websites en het is duidelijk voor jou te zien dat zij niet de eigenaren zijn en de moeite die genomen is om dit te produceren niet van hen komt, en de ontwikkelaars dit gratis aan de mensen hebben aangeboden, dan hoef jij niet te reageren op hun verzoek om dit te verwijderen van jouw website.

Als jij de kopie die jij gedownload hebt van hun website al verwijderd hebt, dan kun je een andere kopie uploaden van de kopieën die beschikbaar zijn op het internet. Dan heb je verder ook geen behoefte aan de desbetreffende kopie.

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com