De smeekbede van een zwangere vrouw

41372

Vraag:

Is het waar dat de smeekbede van een zwangere vrouw geaccepteerd wordt? En zijn er specifieke goede daden die een zwangere vrouw kan verrichten tijdens haar zwangerschap?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Na het onderzoeken van deze kwestie, hebben wij niets gevonden wat aangeeft dat de smeekbede van een zwangere vrouw verhoord zal worden. Niet in de Marfoec overleveringen (die toegeschreven worden aan de Profeet), noch in de Mawqoef overleveringen (die toegeschreven worden aan de metgezellen).

Maar wanneer de moslim positieve gedachten over Allah combineert met correcte nederigheid voor Hem, en in het bijzonder de gedachte over Zijn Vrijgevigheid, dan hopen wij dat Allah zijn smeekbeden zal verhoren en zijn wensen zal vervullen.

Voeg hieraan toe dat de smeekbede van de moeder voor haar kind één van de smeekbeden is die verhoord zullen worden. Dit omdat de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Er zijn drie smeekbeden die zonder twijfel verhoord zullen worden: de smeekbede van iemand die onrecht is aangedaan, de smeekbede van de reiziger en de smeekbede van een vader voor zijn kind.”

(at-Tirmidhie en Sahieh ul-Adaab il-Moefrad, 372)

Al-Manawie heeft gezegd: “De smeekbede van de vader voor zijn kind”, is omdat hij werkelijk mededogen voor hem heeft en hem vaak boven zichzelf stelt. En omdat zijn barmhartigheid oprecht is, zal zijn smeekbede verhoord worden. De moeder wordt niet genoemd, hoewel de nadruk op haar rechten erop wijzen dat haar smeekbede eerder verhoord zal worden dan die van de vader. Dit is namelijk iets wat algemeen bekend is.”

(Fayd ul-Qadier, boekdeel 3, blz. 301)

Wanneer een zwangere vrouw bidt voor haar kind om rechtschapenheid, intelligentie en een goed karakter, dan hopen we dat Allah haar gebeden zal verhoren.

En Allah weet het beste.

Islamqa.com