Het derde deel van de nacht

11435

Vraag:

Is het staan gedurende het laatste gedeelte van de nacht (in gebed) het best? Maakt u alstublieft duidelijk wat het laatste derde gedeelte van de nacht is.

Antwoord: 

De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Onze Heer daalt iedere nacht neer naar de laagste hemel als het laatste derde deel van de nacht overblijft en zegt: “Wie smeekt Mij zodat ik hem kan antwoorden? Wie vraagt Mij zodat ik hem kan geven? Wie zoekt Mijn Vergiffenis, zodat Ik hem kan vergeven?”

(al-Boekhaarie, Moeslim, at-Tirmidhie, Aboe Daawoed, Ibn Maadjah, Ahmad, Maalik en ad-Daarimie)

Het laatste derde deel van de nacht verschilt met de veranderende seizoenen (winter, lente, zomer en herfst). Het is dus niet mogelijk de specifieke tijd te beschrijven (wanneer dit altijd zou zijn). De regel1 is om de uren van zonsondergang (bij de tijd van Maghrib) tot het aanbreken van Fadjr op te tellen en te verdelen in drie. Hiermee wordt het laatste derde deel van elke nacht duidelijk.

Sheikh ʿAbdoel-ʿAziez Aal ash-Sheikh

1 Voorbeeld: Als de tijd voor Maghrib om 19.00 uur begint en de tijd van Fadjr om 04.00 uur (de volgende dag), dan zit er negen uren tussen. Het verdelen van de negen uur in drie geeft ons drie uren. Hiermee kan bepaalt worden dat het laatste derde deel van de nacht drie uren voor Fadjr aanbreekt, namelijk om 01.00 uur.