Kruiswoordpuzzels

5036

Vraag:

Wat is het oordeel over het maken van kruiswoordpuzzels?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Onder de vele soorten intellectuele spellen die te vinden zijn in de dagbladen en tijdschriften, vallen ook (kruiswoord)puzzels. Dit is een soort puzzel die zich richt op hoe goed een persoon opgeleid en ontwikkeld is. Ze hebben betrekking op alle takken van kennis en kunst, en testen hoe slim en gevat een persoon is.

In principe zijn deze puzzels een vorm van toegestaan vermaak, maar zoals wij het zien, hebben de veel gebruikte woorden in de puzzels kwade gevolgen. Denk hierbij aan namen van nietsbetekenende en moreel corrupte artiesten die intellectueel afgeweken zijn. Of de zinloze en voorspelbare antwoorden van de kruiswoordpuzzels, en de tijd en de moeite die men erin stopt om de puzzels op te lossen. Ze zijn het niet waard. Voeg hieraan toe dat men hierdoor afgeleid wordt van het lezen van serieuze en nuttige informatie. En dit is net als het verspillen van iemands leven in het doen van nutteloze dingen.

Eén van de vreemde dingen die we vaak zien is dat de lezers van dagbladen en tijdschriften direct afgaan op de puzzels, zonder te kijken naar andere nuttige informatie. Deze liefde voor kruiswoordpuzzels kan een verslaving worden die de mensen leidt naar het verwaarlozen van hun verplichtingen.

Op basis hiervan vallen veel van deze puzzels onder de categorie vermaak dat Makroeh (afkeurenswaardig) is, op voorwaarde dat het onderwerp niet Haraam is en ze niet leiden naar verslaving of ervoor zorgen dat mensen hun verplichtingen verwaarlozen. Als het er wel toe leidt dat mensen nalatig en vergeetachtig worden, dan is het beter om te zeggen dat ze in dit geval Haraam zijn.

(Macdhoen Rashied, Qadaayat ul-Lahw wat-Tarfieh, blz. 188)

Moslims die deze kruiswoordpuzzels vervaardigen moeten proberen om nuttige informatie erin te verwerken en woorden te gebruiken die ervoor zorgen dat de lezers baatvolle dingen leren.

En Allah is de Bron van Kracht.

Sheikh Mohammed Saalih al-Moenadjjid Islamqa.com