Nieuwe naam na bekering

10392

Vraag:

Ik heb bij geboorte de naam Tyrone Anthony Parker gekregen van mijn niet-moslim ouders. Nadat ik de Shahaadah heb uitgesproken, heb ik mijn naam veranderd naar Bilaal Faaroeq cAbdoes-Salaam. Ik heb vrij recent ontdekt dat ik mijn familienaam niet had moeten wijzigen, en ik ben van plan om dit weer te veranderen. Als mijn ouders mij vragen om terug te keren naar mijn geboortenaam (Tyrone heeft een heidense oorsprong en Anthony betekent bloei), moet ik dit dan doen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Voor degene die Allah geleid heeft naar de Islam is het voldoende om een islamitische voornaam te kiezen voor zichzelf en de familienaam van zijn vader te behouden. De Profeet (vrede zij met hem) heeft de metgezellen namelijk niet bevolen om de naam van hun vader en grootvaders te veranderen wanneer zij de Islam binnentraden.

Hij (vrede zij met hem) heeft echter wel de voornamen veranderd van degenen die namen hadden met verboden of ongewenste betekenissen. Het feit dat je jouw heidense voornaam hebt gewijzigd naar een andere naam, in dit geval Bilaal, is correct en passend. Maar je dient de rest van je namen te behouden. Dit zal jouw ouders ook verblijden.

Moge Allah hen leiden, en moge Hij ons en jou kracht geven. En moge Allah onze Profeet Mohammed zegenen.

Sheikh Mohammed Saalih al-Moenadjjid