Op toilet zitten en luisteren naar audio

5792

Vraag:

Is het toegestaan voor een persoon om een audio opname te beluisteren, terwijl hij in het toilet is en de audiospeler buiten (het toilet) is?

Antwoord:

Ja, hier is niets mis mee. Het is toegestaan voor een persoon om de audiospeler buiten het toilet te plaatsen terwijl hij ernaar luistert. De grootvader van Sheikh ul-Islaam Ibn Taymiyah, cAbd us-Salaam, verhaalde dat hij zijn zoon voor hem liet voorlezen, terwijl hij zich in het toilet bevond (en zijn zoon er buiten). Dit deed hij om de tijd nuttig te besteden.

Dit kan gezien worden als een geldige daad. Maar ik denk niet dat een geleerde dit zou doen, tenzij hij hiermee een belangrijke kwestie – van de kwesties die meer inzicht vereisen – wil herzien (en zijn tijd optimaal wil benutten).

Naar aanleiding hiervan zeggen wij daarom dat het beter is om deze daad niet te verrichten. Waarom? Omdat een persoon die bijvoorbeeld wil luisteren naar een overlevering die zijn verstand prikkelt, mogelijk langer in het toilet blijft omdat hij verdiept raakt in datgene wat hij hoort. Als gevolg hiervan kan men zelfs uren doorbrengen op het toilet.

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih alcOethaymien (Fragment uit Iclaam ul-Moecaasirien bi-Fataawa Ibn cOethaymien, blz.431-432)