Servies met afbeeldingen

6302
Vraag:
Ik heb servies gekocht met afbeeldingen erop. Wat is het religieuze oordeel hierover?
Antwoord:
Het is vandaag de dag onvermijdelijk. Afbeeldingen zijn overal op te vinden, zoals op servies, verpakkingsdozen voor eten, boeken, kranten ed. Ook treffen wij afbeeldingen aan op producten die gegeten worden, zoals koekjes in de vorm van vissen of hazen.
Mijn oordeel hierover is dat op het moment dat men deze producten aanschaft vanwege deze afbeeldingen, dan is dit ongetwijfeld Haraam (verboden). Dit geldt ook als men tijdschriften koopt slechts vanwege de afbeeldingen. Koopt men deze echter vanwege de inhoud of om gewoon het nieuws te lezen, dan hoop ik dat hier niets op tegen is. Ik zeg dit vanwege het ongemak (dat een volledig verbod zou opleveren). Zo zegt de Verhevene (interpretatie van de betekenis):
"Hij heeft jullie geen ongemak voorgeschreven in het geloof."
(Soerat al-Hadj:78)
Het moet niet de bedoeling zijn dat men deze zaken koopt vanwege de afbeeldingen en men moet hier ook geen acht op slaan. Hetzelfde geldt voor servies, verpakkingsdozen voor eten ed. Hierover kunnen we zeggen: Het plaatsen van afbeeldingen op dit soort zaken is eigenlijk een vorm van minachting (is dus niet verering of aanbidding). Om deze reden kan deze dan ook niet geplaatst worden onder de categorie Haraam.
Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien
ash-Sharh ul-Moemtic, boekdeel 2, blz.206