Slapen na al-ʿAsr

15648

Vraag:

Wat is het oordeel over het slapen na al-ʿAsr?

Antwoord:

Wij weten niets (van een verbod) hierover. Zover wij kunnen zeggen is er op het slapen in de tijd van al-ʿAsr niets tegen. Van geen van de tijdstippen is ons iets bekend, behalve het slapen vóór het ʿIshaa’-gebed. Dat is namelijk afgeraden door de Profeet (vrede zij met hem). Hij raadde het af om voor het ʿIshaa’-gebed te slapen en te praten na het ʿIshaa-gebed.

Wat betreft het ʿAsr-, Dhoehr- en Doeha-gebed en de ochtend daar is niets mis mee (om dan te slapen). Maar men dient op zoek te gaan naar de geschikte tijden als het uitkomt voor hem om vóór of na Dhoehr te slapen. Dat is dan beter dan na het ʿAsr-gebed. En als het uitkomt om een middagdutje te doen voor het Dhoehr-gebed is dat het beste. Maar door de dagelijkse werkzaamheden is het voor veel mensen niet mogelijk om een middagdutje voor of na Dhoehr te doen, en rest er niks anders dan (een dutje te doen) na het ʿAsr-gebed.

Als men slaapt aan het begin van de dag, dan is daar niets mis mee. Als het voor hem uitkomt om niet te slapen voor de dag aanbreekt en gaat zitten voor het gedenken van Allah, het lezen van de Koran, of het vergaren van kennis tot de zon op komt, en na zonsopkomst eventjes gaat slapen, dan verdient dit de voorkeur. In tegenstelling tot het meteen slapen na het (ochtend-)gebed.

Maar er is niets op tegen. Alle lof zij Allah.

Sheikh ʿAbdoel-ʿAziez bin Baaz
www.binbaz.org.sa