Slapen onder één deken

10142

Vraag:

Is het voor mij toegestaan om naast een vriend te slapen met slechts één deken als we niks anders hebben waarmee we ons tegen de kou kunnen beschermen, of als er twee dekens zijn maar die slechts tegen de kou beschermen als ze samen worden gebruikt?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Het is niet toegestaan voor twee personen die de puberteit hebben bereikt om samen onder één deken te slapen. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Spoor jullie kinderen aan tot het gebed op hun zevende en tucht hen op hun tiende (als zij het gebed dan niet verrichten) en scheid hun slaapplaatsen van elkaar.”

(Aboe Daawoed en Ahmad, Sahieh verklaard door Sheikh al-Albaanie)

Als dit het oordeel is voor degenen die tien jaar oud zijn, wat dan te denken van degenen die ouder zijn en niet in één bed mogen maar gescheiden moeten worden in twee bedden met twee aparte dekens?

Als er slechts twee dekens beschikbaar zijn en één van hen is niet voldoende voor het afweren van de kou, dan kan elke persoon een deken nemen en in tweeën vouwen zodat het dikker zal zijn en de kou zal afweren. Of hij dient een andere deken te kopen.

Al-Haafidh ibn Hadjar zei hierover: “Het is bewezen via een andere keten (van overleveraars) dat de voorwaarde hiervan is dat zij niet onder één deken slapen.”

(Fath ul-Baarie, boekdeel 7, blz. 204)

Islamqa.com