Staat het repareren van de moskee gelijk aan het bouwen ervan?

4090

Vraag:

Wat is de regelgeving over het renoveren van moskeeën? Is de beloning voor het renoveren ervan gelijk aan de beloning voor het bouwen ervan?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Het renoveren van moskeeën kent drie categorieën:

  1. Cosmetische renovaties waar geen noodzaak voor is. In dit geval bestaat de vrees dat deze taak eerder dichter bij het zondigen is dan dat je hier veilig voor bent. Want als er geen noodzaak aan is en het doel waarschijnlijk het verfraaien van de moskee is, dan is dit geldverspilling zonder voordeel. Het geld dat besteed werd aan deze renovaties kon beter uitgegeven worden aan andere moskeeën die mensen van voordeel kunnen zijn.
  2. Renovaties die nodig zijn, maar niet van wezenlijk belang, zoals vloertegels of pleisterwerk wat gebarsten is, terwijl de moskee voor de rest in orde is. Een persoon zal hiervoor beloond worden omdat dit hetzelfde is als het schoonmaken van de moskee. En de Profeet (vrede zij met hem) heeft ons bevolen om moskeeën te bouwen tussen de huizen en om ze te reinigen en te parfumeren.
  3. Renovaties die noodzakelijk zijn, zoals het stutten van scheuren in de muren of balken van de moskee zijn. Dit valt onder dezelfde regelgeving als het bouwen, omdat het gaat om renovaties die essentieel zijn.

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al- cOethaymien