De weduwe in haar wachtperiode

27572

Vraag:

Mijn vader is overleden en mijn moeder die inmiddels op leeftijd is, is achtergebleven. Zij heeft kinderen die in Riyad en daarbuiten wonen. Nu wil zij haar kinderen en ook wat andere mensen bezoeken, terwijl zij zich in haar wachtperiode bevindt. Wat is het oordeel hierover?

Antwoord:

De vrouw van wie de man is overleden, dient zich in haar wachtperiode thuis te begeven en niet naar buiten te gaan. De Profeet (vrede zij met hem) heeft namelijk tegen de vrouw wiens van is overleden, gezegd: “Verblijf in je woning totdat het voorgeschreven tijdstip is bereikt.”

(Ibn Hibbaan)

De vrouw die zich in haar wachtperiode bevindt, dient zich dus thuis te begeven en geen sierlijke kleding te dragen of zich te parfumeren. Ook dient zij geen Koehl[1] op te doen of sieraden te dragen. Er zijn vijf zaken waar zij zich aan dient te houden:

  1. Thuis blijven totdat haar wachtperiode verstrijkt.
  2. Geen sierlijke kleding dragen. De kleding die zij draagt kan zwart, groen of blauw zijn, zolang deze maar niet sierlijk is.
  3. Geen sieraden dragen zoals goud, zilver, diamanten en parels. Ook een horloge valt hieronder aangezien deze dient als versiering.
  4. Geen Koehl opdoen en ook geen schoonheidsproducten voor het gezicht, zoals de vrouwen dat gewend zijn. Water, zeep en dergelijke vallen hier echter niet onder.
  5. Zij dient zich niet te parfumeren en alle soorten parfum te mijden. Een uitzondering is wat gebruikt wordt nadat de vrouw rein is geworden van haar menstruatie.

Het is haar verder gegeven om naar buiten te gaan om in haar behoeften te voorzien, zoals het bezoeken van de rechtbank, ziekenhuis de markt en dergelijke.

Sheikh Bin Baaz
(Madjmoeʿ Fataawa Ibn Baaz, boekdeel 22, blz. 199)

[1] Een soort oogpotlood.