Disrespectvol omgaan met de graven

5958

Vraag:

In ons dorp worden graven gezien als iets waardeloos. De begraafplaats is een weg geworden voor kamelen, koeien, geiten en auto’s. Wat nog erger is, is dat mensen hierop zijn gaan bouwen. Wat is het oordeel hierover?

Antwoord:

Alle zij Allah.

Dit is niet toegestaan. Het is namelijk verboden om de graven te verstoren op welke manier dan ook, zolang er nog resten van de doden in zijn. De respect en rechten die een overledene verdient, is hetzelfde als die van een levende. Het is niet toegestaan om onrespectvol om te gaan tegenover de graven. Door erop te lopen, wegen erop te maken, gebeden erop te verrichten of het te gebruiken als woonplaats. Geen van deze zaken zijn toegestaan.

Behalve als de grafbewoners al tot stof zijn vergaan en er niks meer over is gebleven van hun lichamen. Maar zolang er nog iets van de resten van het lichaam zich daarin bevindt, is het niet toegestaan om erop te lopen. Dit omdat de overleden moslim zich daar eerder bevond. Aangezien hij er eerder was, heeft hij er meer recht op. Het respect en recht dat hem toekomt, zijn hetzelfde als toen hij nog leefde.

Toen de Profeet (vrede zij met hem) een man zag lopen op een graf, zei hij: “Als er iemand van jullie op een hete kool zou zitten die zijn kleding zou verbranden en zijn huid zou bereiken, zou dit beter voor hem zijn dan dat hij op een graf zou zitten.”

(Moeslim en Aboe Daawoed)

Dit is een waarschuwing omdat het disrespectvol is voor de moslim die hierbij betrokken is. De geleerden zijn van mening dat het verboden is om je behoefte te doen tussen de graven en verboden is om erop te zitten. De Profeet (vrede zij met hem) zei namelijk: “Zit niet op de graven, en bidt niet richting hen.”

(Moeslim en Aboe Daawoed)

We horen ook niet te leunen op de graven, niet erop te lopen of enige vorm van oneerbiedigheid ertegenover te tonen. Dit is allemaal niet toegestaan.

En Allah is de Bron van kracht.

Sheikh cAbdoellaah ibn Hoemayd

(Fataawa ash-Sheikh cAbdoellaah ibn Hoemayd, blz 161)