Na de Woedoe’ henna gebruiken

7551

Vraag:

Een vrouw heeft de wassing verricht, waarna zij henna op haar hoofd heeft aangebracht. Vervolgens is zij het gebed gaan verrichten. Is haar gebed correct? En indien dit haar wassing ongeldig maakt, moet zij dan over de henna vegen of dient zij haar haar te wassen en dan de Woedoe’ (kleine wassing) te verrichten voor het gebed?

Antwoord:

Het aanbrengen van henna op het hoofd maakt de wassing niet ongeldig, als zij al in staat van Woedoe’ verkeerde. Als zij de wassing verricht terwijl er henna of een soortgelijk product op haar hoofd is aangebracht (wat vrouwen op hun hoofden gebruiken), dan is er niets op tegen wanneer zij over haar haar veegt tijdens de Woedoe’.

Betreft het echter de grote wassing (Ghoesl), dan dient zij drie keer water over haar hoofd te gieten. Het vegen hierover is namelijk niet voldoende. Oem Salamah zei: “O Boodschapper van Allah, ik heb mijn haar vastgemaakt. Dien ik mijn haar los te maken om de Ghoesl te verrichten, omdat ik in een staat van onreinheid verkeer?” De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Nee, het is voldoende voor jou om er drie keer overheen te gieten. Giet vervolgens water over jezelf en je zult rein zijn.”

(Moeslim)

En indien zij haar haar losmaakt wanneer ze de Ghoesl verricht na de menstruatie, dan is dat beter. Dit is op basis van andere overleveringen die verhaald zijn met betrekking tot deze zaak.

En Allah is de Schenker van succes.

Sheikh cAbdoel-cAziez ibn Baaz (Fataawa Islaamiyyah, boekdeel 2, blz. 41-42, Daar us-Salaam)