Over welke sokken mag geveegd worden?

12189
Vraag:
Over welke soort sokken mag men vegen? Geldt dit slechts voor leren sokken?
Antwoord:
Al-Moeghierah Ibn Shoecbah vertelt: “De Profeet (vrede zij met hem) verrichtte de wassing en veegde vervolgens over zijn sokken en schoenen.”
(at-Tirmidhi en authentiek verklaard door Sheikh al-Albaani)
De schrijver van het Arabische woordenboek (al-Qamoes al-cArabi) heeft gezegd: Een Djawrab (sok) is een windsel om de voeten.
Aboe Bakr Ibn ul-cArabi heeft gezegd: Djawrab is een wollen omhulsel die men gebruikt om de voeten warm te houden.
Yahya al-Bakkaa’ vertelde dat hij Ibnoe cOmar heeft horen zeggen: “Het vegen over sokken (Djawrabayn) is hetzelfde als het vegen over leren sokken (Khoeffayn).
Ibn Hazm heeft hieromtrent gezegd:
“Het is van de Soennah om te vegen over al hetgeen over de voeten wordt getrokken – mits het iets is wat toegestaan is (om te dragen) en over de enkels komt. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om leren of vilten Khoeffayn of Djawrabayn gemaakt van linnen, wol, katoen, geiten- of kamelenhaar. Het maakt ook niet uit of er leren sokken overheen gedragen worden. En het maakt ook niet uit of men twee sokken of pantoffels over elkaar heen draagt.”
Een aantal geleerden erkent het vegen over de sokken niet, maar de meest correcte uitspraak is dat dit is toegestaan en de bewijzen hiervoor aanwezig zijn.
Islamqa.com