Urine van baby’s

10776

Vraag:

Ik heb kleine kinderen en wanneer ik ze draag, dan urineren zij op mijn kleding. Als dit gebeurt, leg ik mijn kleding in de zon zodat het opdroogt en dan bid ik ermee. Is mijn gebed op deze wijze geldig of niet?

Antwoord:

Wat betreft de urine van een jongen, hierbij is het voldoende om deze te besprenkelen met wat water als het kind nog geen voedsel eet. Dit is gebaseerd op het verhaal van Oem Qays bint Mihsaan. Zij bracht haar zoontje, die nog niet begonnen was met eten, naar de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) en hij zat met hem in een kamer. Hij urineerde op zijn kledingstuk waarna de Profeet (vrede zij met hem) om water vroeg en het besprenkelde zonder het te wassen.

(al-Boekhaari en Moeslim)

De betekenis van 'Nadh' (het woord dat in de overlevering wordt gebruikt) betekent het nat maken met water. Maar het hoeft niet zodanig dat het water op de grond zal vallen of dat je het in water weekt. Uit deze overlevering is ook te onttrekken dat de urine wel uit het kledingstuk gewassen moet worden wanneer de baby voedsel eet.

De urine van een meisje dient daarentegen wel gewassen te worden. Dit is gebaseerd op de overlevering van Loebaabah bint ul-Haarith die zei: "Al-Husayn ibn cAli was in de kamer van de Profeet (vrede zij met hem) en hij urineerde op hem (vrede zij met hem) waarna ik zei: "Draag een ander kledingstuk en geef me jou Izaar (bovenkleed), dan zal ik die wassen." Hij zei: "Alleen de urine van de meisjes moet worden gewassen. De urine van de jongentjes mag worden besprenkeld."

(Aboe Daawoed)

Dit is het oordeel van de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) met betrekking tot de urine van de jongen en het meisje.

Het drogen in de zon van het kledingstuk waarop is geürineerd en er vervolgens weer mee bidden, volstaat niet als reiniging. Het moge duidelijk zijn dat de zon niet reinigt en dat het gebed dus niet correct is.

Permanente Commissie voor het geven van Fataawa