Vrijkomen van sperma tijdens de Ghoesl

6874

Vraag:

Als je merkt dat er wat sperma vrijkomt terwijl je de Ghoesl verricht, dus niet ervoor of erna, is deze Ghoesl dan geldig?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Het vrijkomen van sperma tijdens de Ghoesl kent één van de volgende twee zaken:

1.     Het gebeurt met verlangen

2.     Het gebeurt zonder verlangen

Als dit gebeurt met verlangen, dan maakt dit de eerste Ghoesl ongeldig. Dus als iemand zijn hoofd en een deel van het lichaam heeft gewassen en hierna komt sperma door verlangen vrij, dan maakt dit de Ghoesl ongeldig. En datgene dat al gewassen was, dient opnieuw gewassen te worden.

In al-Mawsoecat ul-Fiqhiyyah staat vermeld: “De juristen zijn het er unaniem over eens dat het vrijkomen van sperma één van de zaken is de de Goesl verplicht maakt. Sterker nog, an-Nawawie levert consensus over op dit punt.”

(al-Mawsoecat ul-Fiqhiyyah, boekdeel 5, blz. 20)

Maar als het gebeurt zonder verlangen en slechts restanten zijn van de eerste zaadlozing, dan maakt dit alleen de Woedoe' ongeldig. En hij hoeft niet te herhalen wat hij al heeft verricht van de Ghoesl.

Sheikh Ibn ul-cOethaymien (moge Allah genadig met hem zijn) zei: “Als er geen verlangen was dat leidde tot de vrijkoming, dan zijn het restanten van de eerste fase van Djanaabah1. En dit vergt geen Ghoesl. Het enige dat hij hoeft te doen, is het weg te wassen en ook datgene waarop het terecht is gekomen. En daarna slechts de Woedoe' te herhalen.”

(Fataawa Noer calad-Darb)

En Allah weet het het best.

Islamqa.com

 

1. Een gesteldheid waarin iemand verkeert na het hebben van geslachtsgemeenschap of een orgasme.