Woedoe’ doen met olie in je haar

13909

Vraag:

Zorgt een kleine hoeveelheid olijfolie in het haar ervoor dat het water het haar niet meer bereikt? En is daarmee dan ook de Woedoe’ ongeldig?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Het lijkt erop dat de kleine hoeveelheid olijfolie die wordt vermeld, het water niet belet om het haar te bereiken.

Het basisprincipe, zoals vermeld door Sheikh Ibn ʿOethaymien (moge Allah genadig met hem zijn), is dat als een persoon smeersel (d.w.z. crème of olie) gebruikt op de lichaamsdelen die tijdens de Woedoe’ gewassen moeten worden, en dit vervolgens stolt, dan dient deze te worden verwijderd vóór het verrichten van de Woedoe’. Als dit smeersel stolt, dan belet het het water de huid te bereiken. In dit geval is de Woedoe’ ongeldig.

Echter, als dit smeersel niet blijvend is, maar slechts sporen achterlaat op de lichaamsdelen die tijdens de Woedoe’ gewassen moeten worden, dan maakt dit niets uit. In dit geval dient de persoon er wel zeker van te zijn dat zijn hand gaat over het lichaamsdeel in kwestie. Normaliter stoot smeersel namelijk water af, waardoor het kan zijn dat het water niet alle gebieden van het lichaamsdeel dat gewassen wordt bereikt.

(Fataawa atTahaarah; blz. 147)

Voeg hieraan toe dat de zaak minder cruciaal is met betrekking tot het hoofd. Dit omdat de plicht rust om over het hoofd te vegen en niet om deze te wassen. Erover vegen betekent dat het niet noodzakelijk is voor het water om elk haar te bereiken.

Sheikh Ibn ʿOethaymien werd ook gevraagd: “Als een vrouw henna of iets soortgelijks op haar haar aanbrengt en het droogt, kan ze er dan over heen vegen?”

Hij antwoordde: “Als een vrouw henna op haar haar heeft aangebracht en dit opdroogt, dan kan ze erover vegen. Er is geen noodzaak om het haar los te maken en de henna eraf te wassen. Dit omdat bewezen is dat de Profeet (vrede zij met hem) in staat van Ihraam iets op zijn haar had aangebracht om het bij elkaar te houden en te voorkomen dat het stoffig werd. Wat aangebracht is aan het haar wordt als onderdeel ervan beschouwd. Dit wijst erop dat er enige ruimte is met betrekking tot de reiniging van het hoofd.

(Fataawa al-Mar’at ul-Moeslimah; boekdeel 1, blz. 28)

En Allah weet het het beste

Islamqa.com