Bidden in een stilte ruimte

14807

Vraag:

Is het toegestaan om het gebed te verrichten in ‘stilte ruimtes’? Dit zijn ruimtes in openbare gebouwen die voorzien in de gebedsbehoeften van gelovigen. Hierbij wordt niet omgekeken naar welk geloof de persoon aanhangt. Wij beschikken als moslimstudenten aan onze universiteit niet over een gebedsruimte specifiek voor moslims. Is het voor ons in zo’n geval toegestaan het gebed te verrichten in deze stilte ruimtes met de weet dat hier ook exemplaren van de bijbel kunnen liggen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Het is jullie toegestaan, zo niet verplicht, het gebed in zo’n ruimte te verrichten. We weten immers dat het in niet-islamitische landen een stuk lastiger is een moskee te vinden waar men de gebeden kan uitvoeren. In jullie geval wordt deze stilte ruimte dan ook beschouwd als jullie moskee. Het feit dat daar boeken als de bijbel of boeken van andere religies liggen doet hier niets aan af.

De Permanente Commissie voor het vervaardigen van Fataawaa zegt hier het volgende over: “Als de moslims in staat zijn zich een ruimte te verschaffen waarin zij de gebeden kunnen verrichten, dan dienen zij dit niet na te laten. Is dit echter niet het geval, dan dienen zij Allah waar dan ook te aanbidden. Ook al betekent dit dat zij dat onder één dak met andersgelovigen moeten doen. Allah zegt (interpretatie van de betekenis):

“Vreest Allah zover jullie in staat zijn.”

(Soerat at-Taghaaboen: 16)

Sheikh cAbd ul-cAziez ibn Baaz en Sheikh cAbd ur-Razzaaq cAfiefie

(Fataawaa Ladjnat ud-Daa’imah boekdeel 2, blz. 80-81)

Als er geen beelden, foto’s of kruizen aanwezig zijn in deze stilte ruimte, dan hoeft men zich geen zorgen te maken wat betreft zijn gebed. Aangezien het toegestaan is om het gebed te verrichten in een kerk die vrij is van (stand)beelden, is het zeker toegestaan om in een ruimte te bidden die vrij is van elk soort geloofssymbool.

Ook al veronderstellen we dat er christenen zijn die de stilte ruimte binnenlopen om hun gebed te verrichten, dan nog is het jullie toegestaan om daar het vrijdaggebed en andere gebeden te verrichten. Het gebed van een christen verschilt met dat van een moslim, waardoor het geen probleem moet zijn voor een buitenstaander om de beide gebeden van elkaar te onderscheiden.

Gebaseerd op een fatwa van Islamqa.com