Bonussen

7244

Vraag:

Als een werkgever een werknemer een bonus geeft omdat hij zijn werk goed doet, wordt dit dan beschouwd als smeergeld? Vooral als we bedenken dat dit meer is dan het oorspronkelijk afgesproken salaris.

Antwoord:

Nee, zolang het een aanmoediging is van de werkgever valt deze bonus niet onder smeergeld (omkoperij). Het is pas smeergeld als de werknemer toestemt om slechts zijn overeengekomen werk te doen voor een bonus. In deze situatie is het onwettig, omdat hij extra geld ontvangt voor het werk waar hij al betaald voor krijgt en dus verplicht is om te doen. Er is een duidelijk verschil tussen het geven van geld als bonus om een werknemer aan te moedigen zijn werk te doen, en tussen het geven van een bonus aan een werknemer zodat hij zijn (reguliere) werk doet. Een werknemer moet doen wat hij verplicht is, of hij hier nou een bonus voor ontvangt of niet.

Het aannemen van een bonus is dus toegestaan zoals in de vraagstelling. Maar soms kan het zo zijn dat een werknemer zo gewend raakt aan het idee van een bonus, waardoor hij dit in de toekomst ook zal verwachten. En wanneer hij dat dan niet krijgt, zal hij tekortschieten in zijn werktaken. Als dit resultaat wordt gevreesd, dan moet de werkgever geen bonus geven. De middelen om iets te bereiken, dragen uiteindelijk hetzelfde eindoordeel.

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien (Fataawa Islaamiyyah, boekdeel 8, blz. 100, Dar us-Salaam)