Buiten werkuren voor jezelf werken

7579

Vraag:

Ik werk als programmeur in een computerbedrijf dat educatieve programma’s produceert. Na mijn werktijd denk ik na over het produceren van andere educatieve programma’s die vergelijkbaar zijn, maar wel verschillen van de programma’s die ik gebruik voor het werk. Dit doe ik samen met een aantal andere collega’s voor eigen gewin. Is het toegestaan voor mij om dat te doen of niet?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Ten eerste hopen we dat de educatieve programma’s die je wilt produceren vrij zijn van Haraam zaken, zoals muziek, afbeeldingen van vrouwen, scholing in een op rente gebaseerd boekhoudsysteem, enzovoorts.

Ten tweede is er geen reden waarom jij geen identieke of soortgelijke programma’s mag produceren als de programma’s die jij produceert voor het computerbedrijf. Er zijn echter wel bepaalde voorwaarden aan gebonden:

  1. Je mag geen gebruik maken van materialen, programma’s of apparatuur die eigendom zijn van het bedrijf, om zo je eigen programma’s te produceren.
  2. De inspanningen die je verricht om je eigen producten te produceren moeten buiten de reguliere werktijden gebeuren, en dus niet tijdens het werk. Tijdens je reguliere werkuren ben je namelijk verplicht om jouw inspanningen te leveren aan het bedrijf. En het is niet toegestaan voor jou om tijdens je werk afgeleid te zijn door zaken die niets met je reguliere werk te maken hebben. Vooral als het werk betreft dat jou persoonlijk van voordeel is.
  3. Je moet niet proberen om klanten van jouw werkgever af te nemen door hen jouw producten te verkopen. Je kent deze klanten immers via het bedrijf waar je voor werkt, dus het verkopen van de programma’s die jij voor hen hebt ontwikkeld wordt beschouwd als een verraad van vertrouwen.

Dit zijn de voorwaarden waardoor jouw eigen productie van educatieve programma’s toegestaan zijn voor jou, als het gaat om het produceren en verkopen ervan.

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com