Het verkopen van cosmetica

7297

Vraag:

Wat is het oordeel over het verkopen van parfums, accessoires, cosmetica en kleding voor vrouwen, wetend dat zij dit soort zaken buitenshuis zullen gebruiken en dit door (vreemde) mannen gezien zal worden.

Antwoord:

Deze zaak vereist wat verheldering.

  • Als jij weet dat de koper hiervan dit zal gebruiken voor verboden zaken, dan is dit niet toegestaan.
  • Weet jij dat de koper dit juist zal gebruiken om zichzelf op een toegestane wijze te versieren, dan is er niets op tegen om het te verkopen.
  • Mocht het zo zijn dat jij geen idee hebt wat de koper hiermee doet, dan is het jou gegeven om het te verkopen.

De Permanente Commissie voor het geven van fatwa's werd de volgende vraag gesteld:

"Wat is het oordeel over het handelen in vrouwenmode en het verkopen aan degene die schaars is gekleed en dit toont aan vreemde mannen? Met name wanneer de verkoper aan de koopster kan zien dat zij dit op straat zal dragen, zoals wijdverspreid is op sommige plaatsen?"

De Commissie antwoordde: "Het is niet toegestaan voor de verkoper om dit te verkopen als hij weet dat de koopster dit zal gebruiken voor verboden zaken. Op deze wijze helpt men namelijk in het zondigen en overtreden. Weet de verkoper echter dat zij dit zal gebruiken om zich op te maken voor haar echtgenoot of weet hij niet waar zij het voor zal gebruiken, dan is het toegestaan om dit te verkopen.

Fataawa al-Ladjnat ud-Daa'imah
(boekdeel 13, blz. 67)