Voortijdig je werk verlaten

6088

Vraag:

Ik ben een docent. Op de eerste dagen van een blok hebben we geen werk en willen we eerder naar huis. Het betreft drie uur vóór het einde van de werktijd en de administratie staat dit toe.

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Als er geen werk is en de administratie laat toe dat de docenten eerder weg mogen, dan is er geen zonde als je vertrekt als de administratie bevoegd is om te beslissen wat in het beste belang is voor het werk en gaat over de taakverdeling onder medewerkers.

Sheikh Ibn Baaz (moge Allah genadig met hem zijn)werd gevraagd over een medewerker die, als hij klaar was met zijn werk, naar huis vertrok voordat zijn werktijd voorbij was. Met name in de Ramadan en of dit toegestaan is.

Hij antwoordde: “Dit is niet toegestaan. Hij dient op het werk te blijven tot zijn werktijd voorbij is. Tenzij zijn werkgever toestemming geeft. Dit omdat er nieuw werk zou kunnen komen en hij nodig kan zijn. De werknemer zou dus moeten blijven totdat zijn werktijd voorbij is, tenzij hij toestemming van de staat of zijn baas heeft.”

(Fataawa Noer calad-Darb)

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com