Laat je niet demotiveren!

8474

Nadat hij dertig jaar was geworden, zei een persoon die hem wilde demotiveren tegen hem: “Het heeft geen enkele zin meer voor jou om nog kennis te gaan vergaren. Jij bent (te) oud geworden en het moment voor kennis vergaren is geweest.” Uiteindelijk zegende Allah zijn levensduur en stierf hij pas nadat hij de tachtig had gepasseerd.

Had hij het advies van deze persoon ter harte genomen, dan had hij bijna twee derde deel van zijn leven vergooid aan nutteloze zaken, omdat hij dacht dat het te laat voor hem was. Dit terwijl hij nog twee derde van zijn leven voor de boeg had. Had hij dit advies daarentegen in de wind geslagen, dan zou hij vol ambitie en vastberadenheid het pad van kennis(vergaring) zijn ingeslagen en voor de komende tientallen jaren een weg voor zichzelf hebben gebaand. Zodra hij 40 werd, kon hij zich focussen op het uitnodigen naar Allah, het doceren van mensen en het schrijven van boeken, terwijl hij in de tussentijd bleef doorgaan met het vergaren van kennis. Zodoende was hij zichzelf van nut en baatte hij ook anderen.

Dit is slechts een voorbeeld met betrekking tot het vergaren van kennis. Dit voorbeeld zouden we ook veel breder kunnen trekken en projecteren op elke andere nuttige zaak. Wat kunnen we hiervan leren?

  1. De gevaren van het demotiveren van anderen.
  2. De gevaren die gepaard gaan met het volgen van degenen die jou demotiveren.
  3. Het zoeken van toevlucht bij Allah in al je daden. Het succes dat Allah schenkt, is namelijk dé pilaar voor jouw succes.
  4. Verricht datgene waardoor jij jezelf en anderen van nut kunt zijn. Of dit uiteindelijk ook daadwerkelijk zal aanslaan, hangt af van de Voorbeschikking van Allah.
  5. Verricht datgene wat op dit moment verplicht is. Ben je op dit moment verplicht om kennis te vergaren, doe dit dan ook. Hou jezelf niet constant bezig met datgene wat morgen eventueel zou kunnen gebeuren. Dit ligt immers niet in jouw hand. Uiteraard neemt dit niet weg dat men een weg voor zichzelf dient uit te stippelen.

Sheikh dr. al-Bashier ʿIsaam al-Moeraakoeshie

Privé: Laat je niet demotiveren

1722