101: Soerat al-Qaaricah

9717

Beluisteren

In de Naam van Allah, de Meest Barmhartige, de meest Genadevolle

De Bonzende.

Wat is de Bonzende?

En wat weet jij over de Bonzende.

Op de dag dat de mensen als verspreide nachtvliegjes zijn.

En de bergen als verstrooide wol zijn.

Voor wat betreft degene wiens weegschalen zwaar wegen.

Hij verkeert dan in een welbehagend leven.

En wat betreft degene wiens weegschalen licht wegen.

Zijn verblijfplaats is dan de Afgrond.

En wat weet jij over wat zij is?

Een heet Vuur.

Uitleg

Al-Qaaricah is één van de namen van de Dag des Oordeels. Wij hebben dit hier vertaald met de Bonzende. Het wordt zo genoemd omdat de mensen op deze dag wakker worden geschud door het gebons van haar afschuwelijkheden en verschrikkingen. Om de ernst van deze dag nog eens te benadrukken vestigt Allah meerdere malen de aandacht hierop. De mensen zullen vanwege de angst zijn als verstrooide sprinkhanen die door elkaar heen krioelen. Al-Faraash hebben wij hier vertaald met nachtvliegjes. In feite zijn het insecten die ’s nachts doelloos ronddwalen en zodra een vuur wordt aangestoken, snellen zij hier achteloos naar toe. Zo is ook de toestand van vele mensen.

Wat betreft de rotsvaste bergen, zij zullen als wolvlokken zijn die bij het minst geringste briesje weggeblazen worden en daarna zullen zij in verstrooid stof veranderen. Zij zullen totaal vernietigd worden. Op dat moment zullen de weegschalen worden opgesteld en zullen de mensen in twee groepen worden verdeeld: de gelukkigen en de ongelukkigen.

Degene wiens goede daden zwaarder wegen, zal een zalig leven tegemoet gaan in het Paradijs. Degene wiens goede daden echter overtroffen worden door de slechte daden zal in al-Haawiyah verblijven. Al-Haawiyah is een andere naam voor het Vuur en wij hebben het hier vertaald met de Afgrond. Om de afschuwelijkheid van het Vuur aan te geven zegt Allah: “En wat weet jij over wat zij is.” Om dit vervolgens te verduidelijken door te zeggen dat het een zeer hete Vuur is. De hitte van het Hellevuur overtreft de hitte van het vuur dat wij kennen met een factor van zeventig. Wij zoeken onze toevlucht tot Allah hiertegen.